Artikeln publicerades 25 september 2023

Konst för alla när skaparna haft tillgänglighet i fokus

Hur kan platser för konst bli attraktivare, mer inkluderande och tillgängliga för fler? Det har tre konstnärer vänt och vridit på under sin två veckor långa ”artist in residence” i Tomelilla. Deras verk kan du nu se och känna med alla dina sinnen i Tomelilla konsthall.

Förrförra våren sjösattes ett program för att lyfta villkoren inom kulturen för personer med funktionsvariation. Tomelilla konsthall sökte då, tillsammans med Form/Design Center i Malmö och ShareMusic & Performing Arts, efter tre kreativa personer som vill skapa konst tillsammans med andra.

Programmet heter Skapa plats och är ett så kallat ”artist in residence” i Tomelilla, där de tre utvalda konstnärerna skulle fundera över hur platser för konst skulle kunna bli attraktivare, mer inkluderande och tillgängliga för fler? Erfarenhet av funktionsnedsättning att dela med dig av var viktigt. Nu kan vi skåda resultatet i konsthallens nedre plan.

– Mycket av det vi har skapat har ju fötts av att vi har inspirerat varandra och kunnat fokusera helt på vår konst och uppgift under nästan två veckor, berättar Pascal Fogelberg, konstnär som till vardags verkar på Inuti i Stockholm.

– Att få ett sammanhang och en plats att skapa på, och allt material och alla resurser vi fått tillgång till, har så klart gett oss extra kraft, menar Ylva Westerhult, konstnär från Malmö.

Mer än bara tillgänglighet

Utöver plats, sammanhang och material har konstnärstrion även haft tillgång till coacher, processledare och andra konstnärer att bolla idéer med. Detta har inte bara underlättat videoverk och fotokonst, utan även gett de gästande residenskonstärerna viktig insyn i hur du ansöker om pengar från konstnärsnämnden och hur du utökar din portfolio.

– Det är en lyx att få ha en plats att vara och skapa på, att ha coacher som pushar en, och få se, uppleva och suga in saker, konstaterar Hanna Björklund, också från Inuti i Stockholm, och pekar på sin textila applikation ”Tomelilla”, som är en taktil tolkning av Tomelilla i textil.

– Här har vi Hasse & Tage-museet, och här kommer järnvägen. Virvlarna i ån och vattnet illustreras av gråmelerad ull. Och här är färger jag har tagit intryck av, som de blå fönstren och den knallorangea dörren på Villa Nova. Du kan känna på materialen. Och för att göra det extra tillgängligt har du en tofs här bredvid där synskadade kan känna på alla material som finns i verket, förklarar Hanna.

Verket besvarar flera av frågorna som har varit centrala under residenstiden: vilka förutsättningar finns för folk med funktionsvariation? Hur kan en plats, eller ett konstverk, bli så funktionsanpassat som möjligt? Kan alla ens ta sig till en plats? Lina Ekstrand som har varit processledare under de två veckorna utvecklar resonemanget.

– Vi ställde oss frågorna om strukturerna för tillgänglighet finns fullt ut i samhället. Egentligen borde alla konstnärer få den här sortens möjlighet; att bolla idéer och få andras input, testa och coachas … Kanske kan detta få ringar på vattnet och inspirera till fler liknande lokala projekt.

Utställningen Skapa plats pågår från 21 september till 5 november i Tomelilla konsthalls nedre plan.