Goda framtidsutsikter
Vi arbetar för att förbättra barn och ungas välmående och förutsättningar i skolan, och att ge föräldrar och personal ökat stöd. Läs mer om det här.
Go fram
Goda framtidsutsikter, eller ”Go fram”, är en långsiktig satsning som Tomelilla kommun gör tillsammans med Rädda barnen – världens största självständiga barnrättsorganisation – för att öka elevers närvaro och skolresultat. I vår kommun ska barn och unga få de bästa förutsättningarna för att vara sitt bästa ”jag”. Alla ska få samma chans till att nå fullständiga betyg och få många valmöjligheter i livet.
Tillsammans fokuserar vi på att alla barn ska må bra och trivas bättre i skolan, och att föräldrar och personal får mer stöd för att kunna hjälpa längs vägen. I höst arrangerar vi exempelvis flera aktiviteter för barn och unga i Tomelilla att delta i. Frukostklubben och DOIT ("Do it") är först ut. Dessutom får skolan extra stöd genom det skolsociala teamet, och Familjecentralen erbjuder en ny föräldrastödsutbildning, Triple P.
Frukostklubben
Alla sjätteklassare i Tomelilla som läser språk på Kastanjeskolan i höst, är välkomna att delta i Frukostklubben. Här får eleverna en god start på dagen tillsammans med Rädda barnen, andra elever på skolan och frivilliga vuxna från kommunen. Det är ett tillfälle att lära känna både skolan och varandra bättre, inte minst, att skapa en positiv förväntan inför, och inställning till, skolan. Frukosten är gratis och kräver ingen föranmälan.
Datum: onsdagar (ej lovdagar)
Tid: 07.20–08.00
Plats: Kastanjeskolans matsal
Vill du vara med och engagera dig för barn och unga i Tomelilla? Vi söker frivilliga vuxna som vill jobba med Frukostklubben på Kastanjeskolan. För mer information, kontakta Rädda barnens projektledare Heléne Hedberg på helene.hedberg@rb.se.
DOIT (Do it)
DOIT är ett koncept inom Rädda barnen som står för delaktighet, organisering, inkludering och trygghet. Det handlar om att skapa förutsättningar för barn och unga att delta i organiserade fritidsaktiviteter, via skolan, för att säkerställa barns rätt till en meningsfull fritid. Det handlar också om att skapa trygga och inkluderande miljöer som på sikt kan bidra till en bättre en psykisk och fysisk hälsa, känsla av gemenskap, ökad självkänsla, bättre prestation i skolan – och mycket mer.
För elever som går i årskurs 4–6 på Byavångsskolan, erbjuder vi fysisk aktivitet och lek direkt efter skoldagens slut varje måndag, när det inte är lov. Rädda barnen, i samarbete med RF-SISU och andra aktörer, leder aktiviteterna. Några exempel på aktiviteter är: hinderbana med musik, multibrännboll, träna balans och styrka, spökboll, basket, fotboll och rundpingis. Samtliga tillfällen är gratis och ingen föranmälan krävs.
Datum: måndagar (ej lovdagar)
Tid: 14.15–15.15
Plats: Byavångsskolan
Tomelilla kommun testar just nu DOIT på Byavångsskolan, men ambitionen är att erbjuda konceptet på fler skolor i framtiden. Är din idrottsförening intresserad av att bidra till en mer jämlik och inkluderande fritid för barn i Tomelilla? Anmäl dig och din förening genom att kontakta Rädda barnens projektledare, Heléne Hedberg, på helene.hedberg@rb.se.
Tjejforum
Alla tjejer i årskurs 7 i Tomelilla är välkomna att delta i vårt tjejforum! Varje måndag träffas vi på Soffta fritidsgård för samtal och aktiviteter – allt utifrån vad som känns viktigt för våra deltagare. Ibland pratar vi om vänskap, självkänsla, stress eller skola, och andra gånger om framtiden, drömmar och mål. Ibland händer det också att vi steker pannkakor, bakar eller gör något annat kul.
Tjejforum är en plats som Rädda barnen, tillsammans med Soffta fritidsgård, har skapat för att stärka barn och ungas rätt till delaktighet och inflytande; en plats där tjejer kan stötta varandra, dela erfarenheter och prata om saker som känns svåra eller jobbiga.
Datum: måndagar (ej lovdagar)
Tid: 15.30–17.00
Plats: Soffta fritidsgård i Tomelilla
Är du eller känner du någon som skulle vilja vara med? Hör av dig Vendela Axelsson från Rädda barnen på vendela.axelsson@rb.se.
Skolsociala teamet
Kommunens skolsociala team är personal från skolan och socialtjänsten som samverkar för att skapa en lugn och trygg skolmiljö, öka elevers närvaro i skolan och ge stöd för att bryta en ogynnsam utveckling. Socionomer, social- och specialpedagoger arbetar tillsammans, förebyggande och hälsofrämjande, i nära samarbete med elev, vårdnadshavare och skola.
Tomelilla kommuns skolsociala team är uppbyggt tillsammans med Rädda barnen, vilket är det första i sitt slag i Sverige.
Läs mer om skolsociala teamet här
Föräldrastöd
Behöver du råd och stöttning i ditt föräldraskap? Vi erbjuder flera olika föräldrastödsutbildningar, anpassade för att möta olika behov. Ett av dessa program är Triple P, ett forskningsbaserat program som hjälper föräldrar med barn mellan 2 och 12 år att hantera både vardagliga och mer utmanande situationer. Syftet är att stärka föräldrars kunskaper, färdigheter och självförtroende, och att främja en positiv relation mellan barn och förälder.
Triple P föräldrastödsprogram arrangeras i samarbete med Rädda barnen.
Läs mer om våra föräldrautbildningar och anmäl dig här
-
Nytt skolsocialt team stöttar elever med frånvaro i skolan
Att främja närvaro i skolan är avgörande för elevers framtid och välmående. För att tidigt fånga upp elever med problematisk frånvaro eller andra behov, satsar Tomelilla kommun nu på ett skolsocialt team.
-
”Skolväcka” för elever på Kastanjeskolan – ett nytt sätt att fira in ett nytt läsår!
Skolstarten är här och det ska givetvis firas – i år på ett nytt sätt! Under två dagar fylls Kastanjeskolan i Tomelilla med glädje, gemenskap och spännande aktiviteter för att stärka sammanhållningen och skapa en trygg och välkomnande miljö för alla elever.
-
Skolorna drar i gång med Goda framtidsutsikter och nytt skolsocialt team
Positiva krafter hördes, kändes och förenades under gårdagens gemensamma terminsstart för skolledning och personal i Tomelilla kommun. Fokus låg på projektet Goda framtidsutsikter, kommunens satsning tillsammans med Rädda Barnen, som ska förbättra elevers närvaro och skolresultat genom ökad samverkan mellan skola och socialtjänst.