Äggakaka

Det finns många olika recept på äggakaka. Här kommer ett från kockarna på Kastanjeskolans skolrestaurang i Tomelilla.

Recept

9 ägg
7 ½ dl kaffegrädde
4 ½ dl vetemjöl
1 dl sirap
1 ½ tsk salt
50 g smör till stekning

Blanda ihop alla ingredienser till en jämn smet. Stek på medelhög värme i gjutjärnspanna. Rör in smeten mot mitten av stekjärnet under tillagningen.

När den är nästan helt fast, ta ett fat som är större än stekjärnet och vänd på äggakakan. Stjälp därefter tillbaka den i stekjärnet och stek andra sidan tills den är färdig.

Servera med rimmat fläsk eller ett vegetariskt alternativ där sälta ingår. Och så lingon till, helst rårörda, som adderar det ”besksöta”. Smaklig spis!

Om äggakakan

Vad vore Skånes matkultur utan äggakakan med sina tillbehör? Len och mäktig, med sälta från fläsket och ett uns av både sött och beskt från lingonsylten, är den en gastronomisk upplevelse. Blandningen av både smaker och texturer gör rätten komplett, lite som Skåne självt.

I äggakakans historia finns en förklaring till den rika äggförekomsten i receptet. För Skånes rika bönder var inkomst från äggförsäljning försumbar och incitamenten att spara på äggen därför få.

Man kan också förstå hur väl den energirika äggakakan mättade i det kroppsarbetande lantbruket – god även kall och lätt att ta med i matsäck.

Lingon till är obligatoriskt. Säkert har andra typer av sylter också använts baserade på mer lokalt förekommande bär eller frukt, men i äldre tid var Skåne en viktig marknad för handeln med småländska lingon, ”kröser”.