Satsning på medarbetardriven innovation

Satsningen ska inspirera medarbetare att tillsammans skapa smarta lösningar och nyskapande idéer som gör verklig skillnad – både för organisationen och för invånarna.

Inom satsningen ingår att:

  • utbilda medarbetare i tjänstedesign genom så kallade "designsprintar"
  • tillhandahålla ett dedikerat team som stöttar medverkande medarbetare och fungerar som bollplank och resurs
  • skapa en kreativ miljö för idéutveckling: Annexet – en plats där idéer kan växa och förverkligas
  • erbjuda utvalda medarbetare fördjupad kompetensutveckling inom innovation

Vad är tjänstedesign?

Tjänstedesign handlar om att utveckla tjänster, produkter och processer tillsammans med användarna genom att utgå från deras verkliga behov. Genom medarbetares engagemang, kreativitet och lyhördhet skapas de bästa lösningarna. Metoden minskar risken för kostsamma misstag och leder till mer effektiva lösningar.

Inom metoden tjänstedesign används ofta en intensiv och strukturerad arbetsprocess för att ta sig an en utmaning – en designsprint! Syftet med designsprinten är att skapa ett utrymme där alla, oavsett roll i organisationen, får möjlighet att bidra till lösningar av viktiga utmaningar.

Inspirerande länkar:

HEJA innovation (inspireras av andra) Länk till annan webbplats.
Expedition Mondial (webinars) Länk till annan webbplats.
OPSI – Observatory of Public Sector Innovation (engelska) Länk till annan webbplats.

Designsprinten

Vill du vara med och lösa viktiga utmaningar och bidra till utvecklingen av vår verksamhet? Nu har du chansen! Delta i vår designsprint där vi arbetar tillsammans för att ta fram lösningar och strategier för ett specifikt problem.

I designsprinten möts medarbetare från olika delar av organisationen för att generera idéer och lösningar på ett specifikt problem, för att sedan presentera konkreta lösningar redo att implementeras direkt i verksamheten. Annexet, beläget nära Kastanjeskolan, blir en inspirerande mötesplats och kreativ hubb för designsprinten. Dessutom kommer ett innovationsteam att stötta under hela processen genom att agera bollplank och resurs.

Efter designsprinten kommer vissa deltagare få möjligheten att gå vidare till en specialiserad utbildning inom tjänstedesign och innovation.

Datum för den första designsprinten: 27/3, 28/3, 31/3, 1/4
Sista anmälningsdag (uppdaterad): 17 mars

Om du inte har möjlighet att medverka denna gång så kommer fler designsprintar att anordnas inom en snar framtid.

Vad är en designsprint?

Designsprinten pågår mellan 3–5 dagar och går igenom följande steg:

  1. Förstå problemet
    Gruppen analyserar problemet och identifierar utmaningar och mål. Detta sker ofta genom workshops, intervjuer och diskussioner.
  2. Idégenerering
    Deltagarna brainstormar och utvecklar idéer, både individuellt och tillsammans, för att hitta möjliga lösningar.
  3. Beslutsfattande
    Gruppen väljer den mest lovande lösningen eller idéerna att gå vidare med. Här används metoder som röstning eller prioriteringsverktyg.
  4. Prototyping
    En enkel och realistisk prototyp av lösningen skapas, till exempel en skiss, en modell eller en simulerad upplevelse.
  5. Testning
    Prototypen testas på användare eller intressenter för att samla feedback. Resultaten hjälper gruppen att förstå vad som fungerar och vad som behöver justeras.

Utmaningen för designsprint 1

Frågeställning: Med invånare som målgrupp – hur kan vi tillsammans inom kommunen arbeta smartare för att främja hälsa och välbefinnande genom att använda våra gemensamma resurser mer effektivt?

Vi har alla ett ansvar för invånarnas hälsa, oavsett om vi jobbar inom skola, vård, kultur eller samhällsbyggnad.

FN:s tredje globala mål betonar vikten av att säkerställa hälsosamma liv för alla åldrar och främja välbefinnande. För att nå detta krävs ett helhetsperspektiv som inkluderar både fysisk och mental hälsa samt en rättvis tillgång till resurser. Forskning visar att livsmiljöer som är utformade med fokus på hälsa kan bidra till att minska stress, främja fysisk aktivitet och stärka det sociala kapitalet i samhället. Socialstyrelsen vill också med sina nya lagstiftning fokusera på förebyggande tidiga insatser kan minska behovet av omfattande åtgärder längre fram, både för individen och samhället i stort.

Målet med sprinten är att ta fram konkreta idéer som kan implementeras och testas. Invånarna själva är en av de viktigaste resurserna för att främja hälsa. Genom att involvera dem i dialoger och beslut kan vi säkerställa att lösningarna möter deras faktiska behov och önskemål.

Anmäl dig till designsprint 1

För att kunna anmäla dig behöver du din närmaste chefs godkännande.

Designsprinten äger rum den 27/3, 28/3, 31/3, 1/4. Sista anmälningsdatum är den 17 mars. Innovationsgruppen kommer sedan att fatta beslut om deltagare baserat på att skapa en mångfald av representanter från olika verksamheter.

Om du har frågor, kontakta Stefan Persson på e-postadress: stefan.b.persson@tomelilla.se

Varmt välkommen att bidra till vår organisations utveckling och framtid!





Verksamhet * (obligatorisk)
Verksamhet