Artikeln publicerades 6 maj 2025

Sammanträde 2025-05-05

Årsredovisning 2024

Kommunens överskott 2024 blev 63,1 miljoner kronor, vilket är 38 miljoner bättre än budget. Överskottet beror på högre skatteintäkter, lägre pensionskostnader, högre ränteintäkter och vinster från pensionsfonder.

Balanskravsresultatet, efter justeringar, är 52,7 miljoner kronor.

Från 2024 ersätts den gamla reservformen (RUR) med en ny, mer flexibel resultatreserv (RER). Förvaltningen föreslår att avsätta hela årets möjliga belopp, drygt 42 miljoner kronor, till denna nya reserv.

Kommunfullmäktige godkänner årsredovisning 2024 för Tomelilla kommun samt en avsättning på 42 miljoner kronor till resultatreserven (RER).

Kommunporträtt 2024

Porträttet följer upp Tomelilla kommuns arbete med hållbar samhällsutveckling och livskvalitet. Rapporten visar statistik, jämför utvecklingen med tidigare år och föreslår fokusområden framåt.

Sedan 2019 har kommunen årligen redovisat sitt hållbarhetsarbete. Under de senaste åren har man utvecklat rapportens struktur och infört munkmodellen som ett verktyg för en bredare helhetsbild. Tomelilla var först i Sverige med att presentera sitt hållbarhetsarbete som ett Kommunporträtt 2023.

Kommunfullmäktige att anta kommunporträttet för 2024.

Ny bolagsordning, ägardirektiv, aktieägaravtal och samarbetsavtal Österlen VA AB

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade 2023 att tillsammans med Simrishamns kommun genomlysa Österlen VA AB för att klargöra kommunens ekonomiska ansvar för vatten och avlopp. Utredningen blev klar i januari 2024, och kommunen arbetar nu vidare med åtgärderna.

Ett nytt samarbetsavtal samt uppdaterad bolagsordning, ägardirektiv och aktieägaravtal, har tagits fram.

Kommunfullmäktige antar samarbetsavtalet samt de tre övriga bolagsdokumenten.

Taxa gårdsförsäljning

Under 2025 väntas riksdagen besluta om lagändringar som möjliggör gårdsförsäljning av alkohol. Kommunerna ska ansvara för att pröva ansökningar. Eftersom nuvarande taxa saknar avgift för detta och lagändringen verkar nära förestående, behöver miljöförbundet snarast fastställa en sådan avgift.

Kommunfullmäktige beslutar revidera taxebilaga 1 till taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen med avseende på prövning av tillstånd för gårdsförsäljning.

Svar på motioner

Sammanslagning av kultur- och fritidsnämnden och samhällsbyggnadsnämnden

Per Gustafsson, Sverigedemokraterna, föreslår att kultur- och fritidsnämnden slås samman med samhällsbyggnadsnämnden då samma verksamhet i förvaltningen hanterar dessa områden. Motionären föreslår att två separata arbetsutskott inrättas inom denna nämnd för att säkerställa att både samhällsbyggnadsfrågor och kultur- och fritidsfrågor får tillräcklig prioritet. Antalet ledamöter tycker motionären bör vara sju med lika många ersättare.

Kommunfullmäktige beslutar att besvara motionen med att frågan ingår i organisations- och arvodesberedningens uppdrag.

Odenplan som aktivitetsområde

Sara Anheden, Socialdemokraterna, föreslår att Odenplan i centrala Tomelilla utvecklas till ett aktivitetsområde. Motionären vill att medborgarna engageras i medborgardialog för att ta fram en plan som därefter kan lämnas till budgetberedningen.

Kommunfullmäktige beslutar att säga ja till motionens förslag med tillägget att dialog även ska genomföras med ungdomsrådet och ungdomar på fritidsgården Soffta.

Strategi för folkhälsa

Sara Anheden, Socialdemokraterna, föreslår att förvaltningen tar fram en strategi för främjande av folkhälsa. Motionären pekar särskilt på vikten av att barn och ungas hälsa genom fysisk aktivitet och vistelse i naturen.

Kommunfullmäktige beslutar att säga ja till motionen.

Främjande av centrumhandeln

Thony Blomgren, Sverigedemokraterna, föreslår att ett gång- och cykelstråk anläggs under den viadukten i centrala Tomelilla och förbi stationen för ansluta Bo Ohlsson-området med centrum. Motionären vill att förvaltningen, gärna i samverkan med berört näringsliv, uppdras ta fram ett förslag.

Förvaltningen ser i sin beredning av motionen positivt på att stärka kopplingen mellan Bo Ohlsson och centrum. Förvaltningen föreslår att man tar fram ett gestaltnings- och utvecklingsförslag med budget för vidare beslut.

Kommunfullmäktige beslutar att besvara motionen positivt med förvaltningens svar.

Avgiftsfria bad för barn och unga

Linda Ekelund och Ingrid Berg, Vänsterpartiet, föreslår att barn och ungdomar upp till 16 år ska få bada avgiftsfritt på alla bad i Tomelilla kommun.

I förvalningens utredning anges att samhällsbyggnadsnämnden behöver kompenseras för intäktsbortfall samt eventuella ökade kostnader för personal och underhåll om förslaget ska genomföras.

Kommunfullmäktige beslutar att avslå motionen.

Avgiftsfri kulturskola

Linda Ekelund och Ingrid Bergh (V) har lämnat in en motion om att göra Tomelilla kommuns kulturskola avgiftsfri, inklusive instrumenthyra. Syftet är att främja jämlik tillgång till kultur för barn och unga.

Om motionen bifalls krävs en kompensation på cirka 250 000 kr för att bibehålla verksamhetens nuvarande nivå.

Kommunfullmäktige beslutar att besvara motionen med att gruppspel och kostnadsfria aktiviteter utökas och det är ett bra sätt att gynna alla barns möjlighet att delta i kulturskolans aktiviteter.

Utredning Gladan

Thony Blomgren, Sverigedemokraterna, vill att förvaltningen får i uppdrag att ta reda på vad kommunens tryckta publikation Gladan kostar jämfört med att annonsera i exempelvis Österlenmagasinet. I jämförelsen ska även kostnaden för det journalistiska arbetet med den egna publikationen tas med. Utöver det, vill Thony Blomgren att förvaltningen ska undersökas hur läst Gladan är.

I förvaltningens utredande svar anges Tomelilla kommun har sedan tidigt 2000-tal gett ut kommuntidningen Gladan, ett beslut som togs på förvaltningsnivå. Tidningen produceras internt av kommunikationsavdelningen, förutom tryck och distribution. En tidigare kostnadsjämförelse mellan Gladan och annonsering i Österlenmagasinet visade att annonsering är nästan dubbelt så dyr, utan att minska arbetsbördan nämnvärt.

Det redaktionella innehållet i Gladan används också i andra kanaler, exempelvis på kommunens webbplats, vilket gör att arbetet inte är isolerat till tidningen. Grafisk formgivning och layout lyfter kvaliteten på Gladan, som även används i externa sammanhang, något som skulle gå förlorat vid en övergång till annonsering.

Kostnaden för att genomföra en professionell läsarundersökning finns inte budgeterad 2025. Förvaltningen gör löpande bedömningar av kommunens kommunikationskanaler och har, efter tidigare analyser, planerat att fortsätta ge ut Gladan under 2025.

Kommunfullmäktige beslutar att besvara motionens första förslag i enlighet med förvaltningens yttrande samt att avslå motionens förslag om läsarundersökning.