Artikeln publicerades 25 oktober 2024

Sammanträde 2024-10-23

Delårsrapport 2

En uppföljning för januari – augusti är klar. Den visar ett prognostiserat resultat om 40,9 miljoner kronor för 2024. Finansieringen står för en positiv budgetavvikelse, nämnderna för en negativ. Av nämnderna är det fortsatt vård- och omsorgsnämnden som står för huvuddelen, därefter samhällsbyggnadsnämnden. De handlingsplaner som dessa nämnder arbetar efter för att minska underskottet, har dock gett resultat och underskotten har minskat.

Kommunens tre finansiella mål samt 26 av 32 nämndmål bedöms bli helt uppfyllda.

Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att godkänna delårsrapporten.

Särskild beredning för organisation och arvode

Inför varje mandatperiod finns det behov att se över kommunens politiska organisation samt reglementet om ekonomiska förmåner till förtroendevalda. En särskild beredning med representanter från alla partier i kommunfullmäktige, bör ta fram ett underlag för beslut till mandatperioden 2026 – 2030.

Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att tillsätta en sådan beredning. Kommunfullmäktige bör också besluta om vem som ska bli ordförande respektive 1:a och 2:a vice ordförande, tillsammans med kanslichefen som sekreterare. Våren 2026 ska kommunfullmäktige kunna ta beslut i ärendet förutom vad gäller antalet ledamöter i kommunfullmäktige – det förslaget måste lämnas in senast oktober 2025.

Förmån kollektivtrafikresor

Förvaltningen har i uppdrag att ta fram förslag på nya personalförmåner. Skånetrafiken har ett upplägg där arbetsgivare subventionerar periodbiljetter för anställda. Förmånen föreslås införas från 1 september 2025.

Kommunstyrelsen beslutar att införa subventionerad periodbiljett hos Skånetrafiken som löneförmån från och med 1 september 2025. Finansiering sker från start genom kommunstyrelsens oförutsedda för att sedan, från och med 1 januari 2026, finansieras genom ramförstärkning.

Samråd ny översiktsplan 2040

Underlag för en ny översiktsplan har tagits fram av förvaltningen och nu är det dags för den del i processen som kallas samråd. Under samrådet öppnas det upp för synpunkter på underlaget. Planförslaget sträcker sig till år 2040 och har tre utvecklingsinriktningar: att bevara och utveckla det unika landskapet och verksamheter i dessa miljöer, skapa attraktiva boendemiljöer och trygga sammanhang för hela livet samt utveckla robusta infrastrukturer och kommunikationer.

Kommunstyrelsen beslutar godkänna översiktsplanens samrådshandling. Samrådet ska omfatta perioden 2024-10-29 – 2025-03-31.

Utomhussändare i Brösarp

Relaterat till uppbyggnaden av det civila försvaret och kommunens arbete med civil beredskap, föreslår förvaltningen att en ansökan skickas in till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gällande installation av nya utomhussändare i Brösarps tätort. Utomhussändare, eller ”Hesa Fredrik” som de ibland vardagligt kallas, används för att genom signaler varna för att något allvarligt hänt.

Brösarp är den andra största tätorten i Tomelilla kommun och saknar idag helt sändare. Med tanke på det närliggande skjutfältet i Ravlunda och en vana hos befolkningen att höra buller och smällar, kan ett utomhusvarningssystem förebygga att ett ”skarpt” anfall inte misstas för övning. Likaså är tätorten placerad där väg 19 möter väg 9. Mycket tung trafik passerar tätorten och det finns en risk för olyckor där allmänheten kan behöva varnas i samband med eventuella utsläpp av farliga ämnen.

Vid ett godkännande kommer MSB att kostnadsfritt uppföra anläggningarna. Kommunen ersätts även för underhåll med ett fastställt arvode per sändare. Ägaren av den fastighet där sändaren installeras, bekostar den lilla mängd el som anläggningen kräver.

Kommunstyrelsen beslutar att en ansökan ska skickas till MSB.

Natur- och parkprogram

Natur- och parkprogram är ett tematiskt tillägg till den nu gällande översiktsplanen där specifikt grönstruktur, naturvård, kulturmiljö och parker behandlas.

Kommunstyrelsen beslutade i januari 2023 att återremittera ärendet till förvaltningen med uppdrag att utreda om programmet lägger hinder i vägen för aktuella exploaterings- och utvecklingsarbeten. Efter det har naturvårdsområde nr 5, vid Ullstorp, reviderats.

Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att anta natur- och parkprogrammet.

Revidering av reglemente

Den del av de lokala ordningsföreskrifterna som rör om skyldigheter kring renhållning på gångbana med mera, ska revideras årligen. I årets revidering, föreslår förvaltningen några ändringar. Hela förslaget finns att läsa i kallelsen till kommunstyrelsemötet.

Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att anta ändringarna i reglementet.

Riktlinjer för näringslivsrådet

Kommunen har sedan en tid inrättat ett näringslivsråd som är en plattform för dialog. Rådet har en rådgivande funktion.

Riktlinjer för näringslivsrådet finns nu samlat i ett förslag till styrdokument.

Kommunstyrelsen beslutar att anta riktlinjerna med tillägget att det tydligare framgår vilka politiska funktioner och tjänstepersoner som ska vara knutna till näringslivsrådet.

Motioner

Förändra Mikaeli marknad

Socialdemokraterna, genom Sara Danheden, föreslår att kultur- och fritidsnämnden ser över konceptet för Mikaeli marknad i syfte att tillgängliggöra marknaden för fler besökare, föreningar och entreprenörer.

Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige att bifalla motionen.

Uppvaktning daglig verksamhet

Vänsterpartiet, genom Ingrid Bergh och Linda Ekelund, föreslår att alla som deltar i daglig verksamhet ska inkluderas i kommunens rutiner för avtackning och uppvaktning. I förvaltningens utredande svar anges att daglig verksamhet inte är en anställningsform, syftet är inte att likställa insatsen med ett lönearbete. Förvaltningen ser också utmaningar i att inte likställa alla med insatser inom LSS.

Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen.