Framsyn genom munkmodellen

Projektet ska stärka kunskap och förmåga för hållbar omställning genom framsynsmetoder, med munkmodellen som ramverk. Målet är att integrera dessa metoder i samhällsplaneringen och främja aktörs- och medborgardelaktighet.

Tidsram: 2024-11-05 – 2025-09-26
Projektet är en del av: ShiftSweden
Deltagare: Tomelilla kommun, Linnéuniversitetet, Malmö universitet
Innovationsaspekt: Utforska
Kontakt: Mathias Holmberg

Syfte och mål

Målet med projektet är att stärka kunskap om och förmågan till hållbar omställning genom framsynsmetoder med munkmodellen som ramverk. Projektet ska integrera framsynsmetoder i samhällsplaneringen för att bidra till utvecklingen av den utpekade platsen, samt etablera arbetssätt för aktörs- och medborgardelaktighet med framsyn som huvudsaklig metod. Syftet är att i samverkan utforska och prova munkmodellen som ramverk för framsyn, samt hur munkmodellen och framsynsmetoder kan engagera fler i hållbar omställning.

Förväntade resultat och effekter

Projektet skapar konkreta gestaltningar – både fysiska platser och performativa upplevelser – som engagerar kring framtidsvisioner för Tomelilla och östra Skåne. Förväntade effekter är också ökad kommunal kompetens i framsynsmetoder för hållbar samhällsutveckling, stärkt lokalt engagemang, nya strukturer för att arbeta med framsyn och samskapande. Spridning av lärdomar från projektet inspirerar andra mindre kommuner och landsbygder att arbeta med framsynsmetoder i hållbar omställning.

Tomelilla kommuns flagga mot en blå himmel
Texten ShiftSweden impact innovation i rött mot vit bakgrund