Artikeln publicerades 14 mars 2024

Skräpplockare och naturfotograf får årets miljö- och naturpris

Sander Dijkstra, ordförande i Samhällbyggnadsnämnden, läser upp juryns motiveringar för pristagarna Birgit Rooth och Göran Gustafsson.

Sander Dijkstra, ordförande i Samhällbyggnadsnämnden, läser upp juryns motiveringar för pristagarna Birgit Rooth och Göran Gustafsson.

Den ene fyller 91 år och har plockat skräp nästan varje dag sedan påskafton 1998. Den andre är naturfotograf som räddat örnar i Fyledalen och Österlen från gruvor. Nu prisas de för sitt långa och hängivna arbete med årets miljö- och naturpris, som delas ut av Tomelilla kommun tillsammans med Naturskyddsföreningen.

I sedvanlig ordning delades miljö- och naturpriset ut i samband med Naturskyddsföreningen Tomelillas årsmöte. Syftet med priset är att lyfta och uppmuntra åtgärder och engagemang för livskraftig natur och ren miljö inom Tomelilla kommun.

– I år går priset till två fantastiska människor som förtjänar stor respekt för sina mångåriga insatser för både natur och miljö. De är inspirerande förebilder, säger Sander Dijkstra, ordförande i Samhällbyggnadsnämnden.

Årets pristagare är Birgit Rooth och Göran Gustafsson, som belönas med vars 5 000 kr för sina gärningar. Birgit Rooth prisas för att hon hållit Brösarp rent i 26 år, och fortfarande plockar skräp i byn i princip varje dag. Göran Gustafsson prisar för sitt över 50 år långa engagemang för Österlens natur där han räddat örnar och stoppat gruvbrytning flera gånger om.

– Jag tycker att de är föredömliga bevis på att varje enskild människa kan bidra för att säkra miljö och natur för vår framtid, säger Eva Ditlevsen, ordförande i Naturskyddsföreningen Tomelilla.

Prisceremonin hölls i medborgarhuset i Smedstorp under torsdagskvällen.

Juryns motiveringar

Birgit Rooth
Varje dag, år ut och år in, i ur och skur, håller Birgit Rooth rent runt Brösarp. Du möter henne på gator, busshållplatser och torg, alltid med en plastpåse i handen som hon fyller med skräp. Förpackningar, cigarettfimpar och plastpåsar, som annars förorenat och brutits ner till mikroplaster, med följder för både natur och miljö, hamnar i Birgits skräppåsar. Hennes insats för miljön kan säkert mätas i de mängder hon plockat upp och räddat från naturen. Birgit plockar skräp helt på eget initiativ, hon är en sann och inspirerande förebild som fler borde ta efter.

Göran Gustafsson
Med sitt mångåriga engagemang för naturen, både som naturfotograf och i föreningar, som Inga gruvor på Österlen, VetoNu och Naturskyddsföreningen, har Göran kämpat för naturen. Han var en av krafterna bakom Örn 72, som startades för att säkra örnarna i Fyledalen, där han under flera år varit tillsyningsman för häckande örnar. Han var också drivande i att bilda fågelskyddsområdet i Fyledalen. Göran var under lång tid aktiv i naturskyddsföreningarna i Simrishamn och Tomelilla, där arbetet nu drivs vidare med respekt för hans insats.