Artikeln publicerades 12 december 2024

Fotbollen är medlet, men utbildningen är målet

Jan-Olov Kindvall i vit tröja står bredvid Niklas Skoog i svart polotröja, båda fotbollstalanger från förr

Med lång erfarenhet från planen leder Jan-Olov Kindvall och Niklas Skoog MFF:s fotbollsakademier.

Malmö FF är kända för sin framgångsrika fotboll, men under ytan pågår ett betydligt bredare arbete – ett som handlar om att forma framtidens unga och stärka samhället. Genom initiativet MFF i samhället har föreningen, med sin långa historia, klivit bortom fotbollsplanen för att bli en viktig partner i både skola och samhälle.

Vid årets sista näringslivslunch för en vecka sedan var det tydligt hur Malmö FF ser sitt ansvar. Tidigare fotbollsstjärnorna Jan-Olov Kindvall och Niklas Skoog, nu båda ansvariga för fotbollsakademierna, gav en inblick i klubbens samhällsarbete och deras akademiverksamhet. Fotbollen är inte bara ett mål i sig, utan ett medel för att hjälpa unga att lyckas i skolan och i livet.

– Vi använder fotbollen för att eleverna ska bli bättre i skolan, förklarar Niklas Skoog, som har varit en del av MFF sedan 2001, och som i dag arbetar nära skolorna genom akademin.

Med 19 skolakademier runt om i Skåne och omkring 1 400 deltagande elever, har MFF byggt upp en av regionens mest omfattande satsningar på idrott och utbildning. Men det handlar egentligen inte om att utveckla fotbollstalanger – det handlar om skolan.

Skolan – den viktigaste arenan

Skoog berättade hur man redan 2005 kunde se att många duktiga, unga fotbollsspelare i Malmö hade svårt att prestera i skolan. Efter en ekonomisk uppgång i samband med att klubben sålde Zlatan Ibrahimović, bestämde de sig för att göra mer än bara vinna matcher. Det var då idén om en fotbollsakademi föddes; att ge elever både träning på fotbollsplanen och stöd i skolarbetet. Kombinationen av fotboll och utbildning blev en modell som visat sig oerhört framgångsrik.

– Det är inte bara fotbollen som är viktig. Vi trycker fortfarande på att skolan är vårt mål. Eleverna ska bli behöriga till gymnasiet. Fotboll kommer de att bli bra på i alla fall, eftersom de tränar dubbelt så mycket som andra, påpekar Niklas Skoog.

Detta synsätt genomsyrar hela akademiverksamheten. Genom att kombinera fotboll med utbildning får eleverna inte bara utveckla sina färdigheter på planen, utan också verktyg för att lyckas i klassrummet. En av de viktigaste delarna i akademins framgång är att eleverna har en dedikerad lärare/tränare, också deras mentor, som följer både deras akademiska och idrottsliga utveckling.

Konceptet bygger på att om man kan sköta sig på fotbollsplanen, så kan man sköta sig i skolan ...

Tidigare fotbollsstjärnan Niklas Skoog står och berättar mer ingående om fotbollsakademin.

Niklas Skoog ger en inspirerande inblick i arbetet med akademins elever.

Fotbollen som motivation

Kindvall, som har över 35 års erfarenhet inom fotbollsvärlden, är en av de drivande krafterna bakom MFF:s akademisatsning. Han betonade att den grundläggande tanken är att fotbollen ska fungera som ett redskap för att motivera elever att sköta sina studier.

– Konceptet bygger på att om man kan sköta sig på fotbollsplanen, så kan man sköta sig i skolan, menar han.

Statistiken talar sitt tydliga språk. Förra året var 98 procent av akademins cirka 1 400 elever gymnasiebehöriga, en siffra som både Kindvall och Skoog är mycket stolta över. Genom samverkan med engagerade rektorer och flertalet dedikerade lärare och tränare, har Malmö FF lyckats skapa en miljö där eleverna trivs och känner sig sedda. Detta i sin tur leder till bättre skolresultat.

– Vi har en enormt hög närvaro på våra elever. Får vi bara dit eleverna, så är halva segern vunnen, säger Kindvall.

En hållbar satsning på Kastanjeskolan

En viktig del av MFF:s filosofi är att akademin inte är ett övergående projekt. Målet är att skapa långsiktiga strukturer som ska finnas kvar och utvecklas över tid. Elever som börjar i akademin i årskurs sju får stanna tills de går ut nian, oavsett om deras intresse för fotboll förändras under åren. Skolan står alltid i centrum.

– Det är skolan som gäller. Om någon tröttnar på fotboll ska de ändå kunna fortsätta i akademin och sköta sina studier på Kastanjeskolan, förklarar Skoog.

Akademin är också till för alla barn. Av de 1 500 elever som just nu deltar, tillhör endast 75 MFF – de övriga 1 425 representerar andra föreningar runt om i Skåne.

– Det är inte så att det här bara smörjer vår elitverksamhet. Visst, vi stärker vårt varumärke i regionen och kommer alltid att få fram några duktiga spelare, som exempelvis Hugo Larsson, men det är inte navet i det hela. Det är kollektivet som är viktigast här, betonar Kindvall och utvecklar vidare:

– Det faktum att vi är en resursstark förening innebär ju dessutom att vi, utan att ha ett vinstdrivande intresse utifrån ekonomiska perspektiv, kan engagera oss inom ett område som sträcker sig utanför den direkta elitverksamheten, och i det här fallet kan stärka många ungas framtida möjligheter i samhället. Fotbollen är medlet, men utbildningen är målet.