Artikeln publicerades 29 januari 2025
Stina och Clara från Kastanjeskolan vidare till stadsfinal i Kockduellen

Niondeklassarna Stina Carlsson och Clara Sjöstrand står redo inför stadsfinalen i Kockduellen.
Med sitt vinnande bidrag i den första deltävlingen på Kastanjeskolan har Stina och Clara säkrat sin plats i den kommande stadsfinalen i Ystad. Tävlingen, som är en del av den nationella Kockduellen, engagerar högstadieelever från årskurs 8 och 9, med fokus på kreativitet, smak och samarbete.
I den inledande skoltävlingen, som hölls i hem- och konsumentkunskapssalen på Kastanjeskolan, tävlade sju lag om att skapa den bästa rätten på 60 minuter, med en råvarukorg de inte tidigare sett. Hasselbackspotatis, kyckling och brunsås imponerade på juryn, vilket tog niondeklassarna Stina Carlsson och Clara Sjöstrand vidare till stadsfinalen, som går av stapeln nu på fredag den 31 januari. Då tävlar de mot andra vinnande lag från skolor i regionen, på Risselmagasinet i Ystad.
– Jag tycker att vi har bra samarbete, men det är viktigt att vi delar upp uppgifterna innan, så att vi båda vet vad vi ska göra, säger Clara.
Kockduellen är en nationell tävling som genomförs i fyra steg: skoltävling, stadsfinal, digitalt kval och till sist riksfinal i Stockholm. Det vinnande laget får utöver äran också 10 000 kronor till klasskassan, som kan användas till något roligt inom besöksnäringen.
Trixig pasta på menyn
I stadsfinalen kommer Clara och Stina, liksom de andra lagen, att återigen ställas inför en råvarukorg fylld med noga utvalda ingredienser – som de har fått en förhandstitt på. Den här gången har tjejerna bestämt sig för att laga egen pasta, trots att pastan inte finns med bland de förbestämda ingredienserna.
– Vi får göra pastan själva, vilket vi har övat på hemma med hjälp av en pastamaskin som vi köpt på loppis, säger Clara.
– Det kan vara lite trixigt ibland, men vi har hört att de har en pastamaskin på plats, så det ska nog gå, säger Stina.
I första deltävlingen var kyckling den ingrediens som alla behövde ha med i sin maträtt. I stadsfinalens råvarukorg är det en ”spreadable white cheese”, som visat sig vara knepig att öva på eftersom den inte finns att köpa i vanliga butiker.
– 300 gram ska finnas med, men eftersom vi inte har kunnat köpa den har vi i stället fått prova oss fram med andra olika ostar som vi tror liknar den, säger Clara.
– Vi har det uppdelat så att Clara sköter pastan och jag det andra, säger Stina.
Nu ser vi fram emot att följa deras resa vidare i tävlingen – och på fredag får vi veta om de tar sig vidare till nästa steg, och kanske även till riksfinalen i Stockholm.
Kockduellen i korthet
Kockduellen är en matlagningstävling för högstadieelever som går i årskurs 8 och 9. Tävlingen arrangeras inom ramen för hem- och konsumentkunskapen och genomförs i fyra steg: skoltävling, stadsfinal, kval till riksfinal och slutligen riksfinal. Kockduellen är en tävling som samlar högstadieelever, hem- och konsumentkunskapslärare och gymnasieskolor med Restaurang- och Livsmedelsprogrammet.
Läs mer om Kockduellen här: varldensjobb.se/kockduellen Länk till annan webbplats.