Artikeln publicerades 5 september 2024
Uppsägning av avtal med Tryde friskola
Tomelilla kommun har sagt upp ett avtal med Tryde friskola kopplat till skolskjuts. I efterföljande debatt på sociala medier och liknande, finns olika uppfattningar om orsaker, konsekvenser och liknande. Kommunen ser därför ett behov av att förtydliga den sakfråga det handlar om.
Sedan drygt 20 år tillbaka har Tomelilla kommun ett avtal med Tryde friskola som innefattar att kommunen mot ersättning bistår med:
- skolskjuts
- slöjd
- idrottshall
- språkval
Drygt 370 Tomelillabarn har beviljad skolskjuts idag, knappt ett åttiotal av dessa går på Tryde friskola.
Brister efter genomlysning
Vid en omläggning av hela skolskjutsadministrationen, blev det tydligt att kommunen lägger orimligt stora resurser i förhållande till vad som ersätts. I tillämpningen av avtalet har kommunen fått administrativa uppgifter som inte är kommunens ansvar, till exempel kontakt med föräldrar som har synpunkter, krav på särskilda anpassningar och liknande.
Vid en beräkning av vad skolskjutsen kostar i genomsnitt per elev och år (administrationen borträknad) blir kostnaden flera gånger högre än vad som ersätts enligt nuvarande avtal.
Det framgick också att ruttplaneringen försvåras avsevärt av det stora upptagningsområdet som Tryde friskola har. På vissa sträckor innebär det långa restider för en del barn. Nyligen har en skolskjutsupphandling också behövt genomföras för att möta den nya timplanen, vilket har resulterat i en förlängd skoldag för f-6.
I hanteringen uppstår likställighetsproblem. Inga andra Tomelillabarn som valt andra skolor än av kommunen anvisade, erbjuds skolskjuts.
Kommunen vill inte fortsätta med avtalet när bristerna blivit kända.
Därför sades hela avtalet upp då det inte går att säga upp det i delar. Vid årsskiftet 2024/2025, löper det ut. Innan dess, kan Tryde friskola inkomma med önskemål om ett nytt och de behov man har.
Det här säger Skollagen om skolskjuts
I Skollagen specificeras hur skolskjuts ska erbjudas. Om föräldrar/vårdnadshavare väljer annan skola än den kommunen anvisar, har eleven ingen automatisk rätt till skolskjuts. Det gäller såväl vid val av friskola som annan kommunal skola.
Kommunen ska dock erbjuda skolskjuts om det kan ske utan ”organisatoriska eller ekonomiska svårigheter”. Tomelilla kommun menar att skolskjuts till Tryde friskola inte kan erbjudas utan organisatoriska svårigheter enligt ovan.
Barnkonsekvensanalys
Kommunen har gjort en barnkonsekvensanalys av uppsägningen av avtalet. I den konstateras att det just handlar om ett uppsagt avtal och vem som ska ansvara för att barn kommer till sin skola, vilket är vuxnas uppgift att lösa.
Önskad kvalitetshöjning
Kommunen gör just nu om hela hanteringen av skolskjutsarna för att säkerställa att:
- de barn som har rätt till skolskjuts också får det
- rutterna optimeras för att minimera den tid barn behöver åka skolskjuts
- medlen för skolskjuts används effektivt
Till detta har vi ett nytt digitalt verktyg som stöd.