Artikeln publicerades 5 juni 2025
”Äggakakefat” ny kommungåva
Tomelilla kommun lyfter fram skånsk matkultur och lokalt hantverk genom att ta fram en ny kommungåva: ”äggakakefat” i keramik.
Vad vore Skåne utan sin ”äggakaka”? Len och mäktig, med sälta från fläsk och en ton av beskt och sött från lingonsylt.
I Tomelilla, där maten är en stor del av kulturen och identiteten, vill kommunen hylla denna mattradition genom en alldeles särskild gåva: ett äggakakefat i keramik. Gåvan kommer att delas ut till föreläsare, samarbetspartner och andra gäster som på olika sätt bidrar till kommunens utveckling.
Till detta uppdrag har två lokala keramiker, Eva Troedson och Thomas Alexandersson, gjort sina egna, unika tolkningar. Deras uttryck skiljer sig åt, men gemensamt är hantverkets närvaro och respekten för materialet.
Eva Troedsons fat bär spår av landskapet runt Bollerup där hon är verksam. Jorden, de plöjda åkrarna och den höga skånska himlen avspeglas i mustiga färger, hög glans och organiska former. För Eva är faten ett stycke jord.
– Leran består av vatten och jord. Genom luft och eld förvandlas den till keramik, säger hon.
Thomas Alexanderssons fat är varsamt drejade och bär hans rena estetik. Ytan är taktil, färgskalan mild i svart, grönt, blått och vitt. Efter många yrkesår är drivkraften ändå densamma.
– Jag har en livslång förälskelse i leran – det är ett privilegium att få arbeta med något man aldrig tröttnar på, säger han.
Med dessa äggakakefat knyter gåvan samman skånsk matkultur och lokalt hantverk.

Eva Troedson

Thomas Alexanderson
