Artikeln publicerades 6 juni 2025

Årets pristagare i kultur, idrott och föreningsliv

I dag delar kommunen ut priser för 2024 års prestationer. Det handlar om extraordinära insatser inom kultur, idrott och föreningsliv, samt till en god ambassadör för kommunen och sydöstra Skåne. Här är pristagarna.

Göran Nilsson tar emot föreningsledarpriset av kultur- och fritidsnämndens ordförande Gunvor Olsson.

Årets förenigsledare 2024, Göran Nilsson, är en av flera pristagare som prisas på nationaldagen.

Varken regn eller rusk kan hindra Tomelilla kommun att dela ut priser och utmärkelser. Här är de personer och föreningar som gjort extraordinära insatser under 2024 och som prisas under nationaldagen i Stadsparken.

Clara Bolmsjö, årets kulturpris för 2024, med sina blommor.

Clara Bolmsjö får årets kulturpris

Först fram på scenen av årets pristagare är Clara Bolmsjö, vd för Hemma på Österlen och som äger och driver Stora Hotellet i Tomelilla. För sitt visionära och engagerade arbete med att utveckla kulturlivet och skapa nya mötesplatser i Tomelilla får kommunens kulturpris för 2024.

– Jag är glad över att få verka i en hjärtlig bygd med ett så rikt kultur- och föreningsliv, säger Clara. Tomelilla är en öppen och rättfram plats, där små gester och avancerade engagemang rymmer möjligheter som en hel storstad. Min förhoppning är att Stora Hotellet ska vara ett nav och en utgångspunkt för deltagande och kreativitet där alla känner sig välkomna.

Juryns motivering årets kulturpris

Clara Bolmsjö tilldelas Tomelillas kulturpris 2024 för sitt enastående engagemang och sin avgörande roll i att lyfta kulturlivet i Tomelilla till nya höjder. Med en visionär drivkraft och en imponerande förmåga att samla människor har Clara skapat en levande och inkluderande mötesplats i Tomelilla.

Genom sitt arbete med att utveckla Stora Hotellet till ett pulserande kulturcenter har hon inte bara återupplivat en historisk plats, utan också skapat nya möjligheter för konst, musik, hantverk och gemenskap. Hotellet har snabbt blivit en självklar scen för allt från jazzkvällar och körsång till marknader och konstutställningar – en plats där kultur får blomstra året om.

Särskilt uppmärksammas hennes initiativ till Tomelillas allra första kulturnatt, som var ett arrangemang som samlade över 50 kulturaktörer och blev en stor publiksuccé. Genom detta har Clara visat prov på både organisatorisk skicklighet och en djup förståelse för kulturens betydelse i samhällsutvecklingen. Hon har bidragit till att lyfta Tomelilla på Österlens kulturlivskarta.

Clara Bolmsjö är en kulturbärare i ordets rätta bemärkelse. Hennes lyhördhet, kreativitet och outtröttliga engagemang har inte bara berikat Tomelillas kulturliv i nuet, utan också lagt grunden för framtida generationers möjligheter att uppleva och skapa kultur. Hon är en självklar mottagare av 2024 års kulturpris.

Spjutstorps IF:s spelare och tränare.

Från Spjutstorps IF:s damlag var Elma Nilsson, Henrik Nilsson, Daniella Hammar, Michael Andersen och Wilma Nilsson framme på scen och tog emot årets idrottspris för 2024.

Spjutstorps IF:s damlag får årets idrottspris

Nästa pristagare är Spjutstorps IF:s damlag, som får årets idrottspris 2024 för sina imponerande resultat på planen och sitt uthålliga arbete med att utveckla klubbens unga talanger. Den som tar emot priset, och är en viktig kugge i lagets framgångar, är huvudtränaren Henrik Nilsson, tidigare Spjutstorpsspelare med både landslagsmeriter och flera år i allsvenskan, först i Malmö FF och senare i Landskrona BoIS.

Spjutstorps IF:s damlag belönas med årets idrottspris 2024 som ett erkännande för sitt starka Priset tas emot av huvudtränaren Henrik Nilsson, en central gestalt i lagets framgångar och tidigare spelare med både landslagserfarenhet och flera säsonger i allsvenskan, först i Malmö FF och därefter i Landskrona BoIS.

– Vi hade ett framgångsrikt fjolår då vi vann både serien och YA-cupen. Vi är mycket glada och hedrade att det uppmärksammas med Idrottspriset. Samtidigt måste vi hylla vår ungdomsverksamhet där merparten av våra spelare kommer ifrån, berättar Henrik Nilsson.

Juryns motivering årets idrottspris

Spjutstorps IF:s damlag tilldelas Tomelilla kommuns idrottspris 2024 för en enastående säsong som krönts med både sportsliga framgångar och ett starkt föreningsbygge. Laget har under året visat prov på målmedvetenhet, laganda och en imponerande utvecklingskurva, och har därmed skrivit in sig i föreningens historia.

Under ledning av Henrik Nilsson, Fredrik Axelsson, Michael Andersen och Peter Hammar har laget vunnit seriesegern i Division 3 östra, tagit hem segern i YA-cupen, säkrat gruppseger i DM och dessutom avancerat i Svenska cupen, där de ställdes mot Malmö FF på hemmaplan – en milstolpe som vittnar om lagets höga nivå.

Det som gör Spjutstorps IF:s damlag särskilt unikt är att nästan hela truppen består av egna produkter – spelare som vuxit upp tillsammans i föreningen och utvecklats genom åren. Den långsiktiga satsningen på ungdomsfotboll har burit frukt, och 2024 blev året då allt föll på plats.

Med en stark sammanhållning, ett engagerat ledarskap och en passion för sporten har laget inte bara nått sportsliga framgångar, de har också blivit en förebild för andra lag i kommunen. Deras resa är ett bevis på vad som är möjligt när engagemang, tålamod och gemenskap får stå i centrum.

Spjutstorps IF:s damlag är värdiga mottagare av årets idrottspris, för en säsong som inspirerar, förenar och sätter Tomelilla kommun och Spjutstorp på idrottskartan.

Föreningsledarpristagaren Göran Nilsson med sitt diplom och check på 5 000 kr.

Årets föreningsledare för 2024, Göran Nilsson från Albo Härads hembygdsförening.

Göran Nilsson årets föreningsledare

Nästa pris att delas ut är föreningsledarpriset för 2024. Det går till Göran Nilsson, som fram tills nyligen var vice ordförande och byggnadsansvarig i Albo Härads hembygdsförening. I fyra år har han arbetat hårt med föreningens nio byggnader, varav Hallamölla kvarn fått nytt vattenhjul och Glimmebodagården nytt tak där en alm brakat igenom.

– Priset var en riktigt stor överraskning och jag är så klart både glad och hedrad. Pengarna kommer jag att skänka till hembygdsföreningen, berättar Göran Nilsson.

Juryns motivering årets föreningsledarpris

Göran Nilsson tilldelas Föreningsledarpriset 2024 för sitt enastående och långsiktiga arbete med att bevara vårt gemensamma kulturarv genom sitt engagemang i Albo Härads hembygdsförening. Som vice ordförande och byggnadsansvarig har Göran med stor noggrannhet och uthållighet samordnat byggnadsvårdsarbetet för inte mindre än nio kulturhistoriskt värdefulla byggnader i både Tomelilla och Simrishamns kommuner.

Genom ett engagerat och metodiskt arbete har Göran hållit ihop en komplex process som kräver både överblick och detaljkännedom. Han navigerar skickligt mellan myndighetskontakter, hantverkare och föreningens olika grupper. Göran ser till att varje byggnadsprojekt drivs framåt med kvalitet och omsorg.

Hans förmåga att ta fram välmotiverade och genomarbetade underlag inför ansökningar har resulterat i viktiga bidrag till bevarandet av dessa byggnader, till glädje och nytta för både dagens och framtidens generationer.

Göran är en föreningsledare som kombinerar tålamod, humor och stor kompetens. Han är en ovärderlig tillgång i föreningens styrelse och en inspirationskälla för andra ideella krafter. Hans arbete är en verklig kulturgärning – ett kraftfullt bidrag till att hålla vår historia levande.

Naomi Lund, årets ambassadör i Tomelilla kommun, med blombukett och diplom.

Naomi Lund är årets ambassadör.

Naomi Lund årets ambassadör

För snart ett år sedan arrangerade en då 14-årig Naomi Lund, tillsammans med sin pappa, den första upplagan av Young Rock festival i Tomelillas Folkets park, en rockfestival för unga musiker i åldern 12–20 år. Den blev så populär att de gjorde en repris med en vinterversion, och snart är det dags för nästa upplaga av festivalen i parken. Nu får Naomi Lund utmärkelsen som årets ambassadör 2024.

– Jag känner mig väldigt glad att få ta emot priset och är väldigt stolt att jag får representera Tomelilla. Det är en stor ära, säger Naomi Lund.

Juryns motivering årets ambassadör

Naomi har med sin rockfestival visat både mod och drivkraft. Genom eget initiativ skapade hon en plattform för unga och visade att vilja kan driva förändring, oavsett ålder. Hon lyfter Tomelilla som en plats där unga får ta plats och där idéer blir verklighet. Som föreläsare inspirerar hon även långt utanför kommunens gränser och är en självklar ambassadör för Tomelilla och sydöstra Skåne.

Årets eldsjälar 2024

Firandet av personer som utmärkt sig i kommunen slutar inte i stadsparken. Sedan 2019 bjuder landshövdingen varje år på nationaldagen in skånska eldsjälar till prisutdelning och middag i residenset vid Stortorget i Malmö. I år blir det inte mindre än tre eldsjälar från Tomelilla kommun som får dinera med landshövding Anneli Hulthén.

Anki Magnusson
Anki är en av krafterna bakom Genväg Österlen, ett nätverk för företag som aktivt arbetar med att stötta och utveckla varandra genom gemensamma aktiviteter och marknadsföring.

Clara Bolmsjö
Clara tog initiativ till den första kulturnatten i Tomelilla, som engagerade ett stort antal föreningar och lockade ett mycket stort antal besökare.

Onslunda kulturförening
Med hjälp av visionsmedel från Tomelilla kommun har Onslunda kulturförening börjat bygga en gemensam bakugn och mötesplats för alla i Onslunda att samlas kring.