Artikeln publicerades 5 december 2024
Förbättrat resultat i årets trygghetsmätning
Årets resultat i trygghetsmätningen i Tomelilla, visar åter på det bästa resultatet på flera år. För centrala tätorten, är förbättringen avsevärd.
Polisen och Tomelilla kommun genomför varje år en trygghetsmätning för att kartlägga invånarnas upplevda trygghet och problem med brott och andra störningar.
– Förbättringarna är många i jämförelse med föregående år, men det finns också områden som kräver fortsatt arbete, säger Louise Hellwig, kommunens trygghetssamordnare.
Under flera år har insatser fokuserats kring att förbättra situationen i centrala Tomelilla.
– Det ser ut att ha gett resultat i årets mätning, menar Andreas Persson, kommunpolis i Tomelilla. Men kanske har i problem i stället flyttat till utkanterna av tätorten där vi ser en något ökad otrygghet bland svaren.
Bättre problemindex för hela Tomelilla
Årets problemindex för Tomelilla som helhet är det bästa på flera år: 1,73 (2023: 1,81). Det är en positiv trend där tryggheten ökat stadigt sedan 2019 då problemindex låg på hela 2,86. Årets undersökning bygger på svar från 497 invånare av de 900 utskickade enkäterna. Majoriteten av svaren kommer från äldre åldersgrupper.
Problemidex graderas från 6 - alarmerande påtagligt problem - till 0 - närmast obefintligt problem.
Så upplevs tryggheten i olika områden:
Tomelilla central tätort
Problemindex: 2,65 (2023: 3,32)
Centrala Tomelilla visar en markant förbättring i de flesta kategorier, men "buskörning med moped och motorcykel" uppges vara ett större problem än vid föregående mätning.
Tomelilla övrig tätort
Problemindex: 2,05 (2023: 1,76)
Här upplever invånarna en ökad otrygghet jämfört med föregående år. Problem som ungdomsgäng, störande ordning och missbruk har blivit mer påtagliga.
Tomelilla övrigt (byar och landsbygd)
Problemindex: 1,27 (2023: 1,38)
På landsbygden är problemindex lägst och har förbättrats ytterligare i år. Färre känner oro för att utsättas för brott, men en något högre andel uppger att de blivit utsatta för mängdbrott.
Så används resultaten
Trygghetsmätningen är en viktig grund för samverkan mellan Tomelilla kommun och polisen. Utifrån resultaten planeras konkreta insatser för att stärka tryggheten, särskilt i områden med högre problemindex. Kommunpolisen och kommunens trygghetssamordnare arbetar systematiskt tillsammans och diskuterar åtgärder inom lokala Brottsförebyggande rådet (Brå).
– Tryggheten är ett gemensamt ansvar. Vi fortsätter arbeta nära invånarna för en säker miljö i hela Tomelilla, säger Per-Martin Svensson, kommunstyrelsens ordförande.