Artikeln publicerades 20 september 2023

Kraftigt uppåt för Tomelilla i Svenskt näringslivs ranking

Ett fält med ett vindkraftverk

Läge att fira i Tomelilla – företagens bedömning av det lokala näringslivsklimatet har gett det bästa rankingresultatet på många år och ett kliv uppå med hela 65 steg till plats 68 i landet.

I slutet av maj presenterade Svenskt näringsliv ett första resultat av sin årliga undersökning om företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. I denna förbättrades resultatet för Tomelilla inom nästan alla områden och det sammanfattande omdömet var bättre än tidigare år. Totalt har 86 i Tomelilla kommun svarat på frågorna.

Nu presenteras själva rankingen, alltså var bland samtliga kommuner respektive kommun placerar sig. För Tomelillas del innebär det ett rejält skutt uppåt. Från plats 133 förra året, till plats 68 i år. Det gör Tomelilla till näst bästa klättraren i Skåne.

– Vi är naturligtvis glada och stolta över en uppåtgående trend för Tomelillas del, säger Per-Martin Svensson (M), kommunstyrelsens ordförande. Vi har stärkt kontakterna med det lokala näringslivet och vi ser också ett växande engagemang bland företagarna i Tomelilla för ett starkt näringslivsklimat.

Service och bemötande över riksgenomsnittet

Företagarna får utifrån sina egna erfarenheter ge betyg inom olika kategorier, samt sin upplevelse av hur det är att driva företag i kommunen. Just dialog mellan näringslivet och kommunen listar de lokala företagarna högt vad gäller viktiga åtgärder för att än mer stärka näringslivsklimatet.

Ett exempel på där Tomelillas resultat ligger ganska mycket över riksgenomsnittet, är hur företagarna uppfattar kommunens service och bemötande, samt tjänstepersoners attityder. Även det viktiga sammanfattande betyget av näringslivsklimatet, är högre än genomsnittet för landet. Inget resultat sticker ut påtagligt negativt.

– Jag vill tro att det arbete som exempelvis görs med Företagarna Tomelilla och näringslivsrådet ger resultat, säger Henrik Lundblad, näringslivs- och exploateringschef. Kommunen kan inte ensam skapa ett gott näringslivsklimat, det är något som måste ske i en samverkan med företagarna.

Här kan du se alla frågor i enkäten och resultatet:

https://www.foretagsklimat.se/tomelilla/start Länk till annan webbplats.