Artikeln publicerades 7 juni 2024

Kulturgärningar och föreningsliv prisat i parken

Föreningsledarpristagarna Jonas Stålhammar och Nina Hemgard med sina diplom och prischeckar på 5 000 kronor var, tillsammans med kultur- och fritidsnämndens ordförande Gunvor Olsson.

Föreningsledarpristagarna Jonas Stålhammar och Nina Hemgard fick sina diplom och 5 000 kronor var av kultur- och fritidsnämndens ordförande Gunvor Olsson.

På nationaldagen delar kommunen i sedvanlig ordning ut priser för 2023 års prestationer. Det handlar om extraordinära insatser inom kultur, idrott och föreningsliv, samt till en god ambassadör för kommunen och sydöstra Skåne. Här är pristagarna.

För att uppmärksamma personer, företag och organisationer som gjort extraordinära insatser, delar Tomelilla kommun årligen ett antal priser och utmärkelser. Under nationaldagen skedde detta i Stadsparken.

Dubbelt upp för föreningsledarpriset – Nina Hemgard och Jonas Stålhammar

Föreningsledarpriset instiftades för att stödja och uppmuntra förtjänstfullt föreningsarbete. Särskilt ska insatser för unga premieras. Under 2023 utmärkte sig två personer, Nina Hemgard från Tomelilla GK och Jonas Stålhammar från Tomelilla IF.

– Som liten var träning och idrott något väldigt ångestfyllt för mig och så ska man aldrig behöva känna som barn. Det är min största drivkraft i mitt arbete. Jag är så stolt och glad för det här priset, sa Nina i sitt tal under nationaldagsfirandet i Stadsparken, och så här lyder hennes motivering:

Nina har ett stort brinnande intresse för Tomelilla gymnastikklubb, där hon gör allt och lite till. Hon går in med hundra procent på alla pass och är samtidigt ett stort stöd för alla andra ledare. Nina är en del av hjärtat i föreningen. Hon har kämpaglöd och vill verkligen att alla ska ha kul. För henne är det oerhört viktigt att passen har bra kvalitet men ännu viktigare att det är roligt att träna.

Jonas Stålhammar från Tomelilla IF prisades för sitt trygga ledarskap och den glädje han sprider i klubben. Så här lyder motiveringen:

Jonas har gjort en värdefull och uppskattad insats för fotbollen i Tomelilla IF i flera år. Under 14 år har han lett pojkar födda 03/04, och därefter tränat flera av spelarna i ett framgångsrikt ungdomslag, och nu också fått följa en del av killarna upp som lagledare i senior herr. På träningar, cuper och matcher har han genom åren tillfört mycket på flera plan. Jonas är en trygg lagledare, en fixare och stor glädjespridare som gör det där värdefulla lilla extra för allt ska fungera i ett lag, både på och utanför planen.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Gunvor Olsson delar ut 2023 års kulturpris till artisten Hannes Nilsson, som utöver diplom även får 5 000 kronor. 

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Gunvor Olsson delar ut 2023 års kulturpris till artisten Hannes Nilsson, som utöver diplom även får 5 000 kronor.

2023 års kulturpristagare – Hannes Nilsson

Kulturpriset delas ut till en person, grupp eller förening som har gjort en värdefull och uppskattad insats som berikar kulturella värden. Under förra året var det artisten Hannes Nilsson som utmärkte sig, och här är motiveringen till att han fick kulturpriset för 2023:

Hannes bidrag till kulturlivet är både omfattande och hjärtevärmande. Han har utvecklats till en viktig kulturell aktör och uppskattad lokalkändis genom alla sina insatser, inte minst julkonserten i Tryde kyrka. Hannes Nilsson är en begåvad artist som rört vid många hjärtan i kyrkor runt om på Österlen, och han har också varit en drivande kraft som verksamhetschef för Sommarteatern i Ystad. Där har han berikat teaterns produktioner och stärkt de kulturella banden mellan Tomelilla och Ystad genom att involvera många Tomelillabor i teaterensemblen.

Årets ambassadör 2023, Ida Nilsson, med sitt diplom och sin blombukett.

Årets ambassadör 2023, Ida Nilsson, fick även hon 5 000 kronor och diplom.

Årets ambassadör – Ida Nilsson

Utmärkelsen Årets ambassadör ska tilldelas en person eller företag som i sin dagliga gärning är en god ambassadör för såväl sin hemkommun som sydöstra Skåne. Årets ambassadör 2023 blev Ida Nilsson med motiveringen:

Med stort och helhjärtat engagemang i framgångsrika Bostad ida’ och i Företagarna, är Ida Nilsson en sann ambassadör. Genom sitt starka driv gör hon Tomelilla kommun ännu attraktivare för våra kommuninvånare och företagare.

Årets eldsjäl prisad av landshövdingen

Det blev inget idrottspris för 2023, eftersom inga nomineringar uppfyllde kriterierna. Däremot prisades en annan kommuninvånare på annat håll under nationaldagen. Landshövding Anneli Hulthén bjöd 42 skånska eldsjälar på middagsbuffé i sitt residens i Malmö. En av de inbjudna eldsjälarna var 2022 års vinnare av föreningsledarpriset, Lise Svensson från Andrarums IF, med motiveringen:

Lise har under många år verkat ideellt för att människor ska finna glädje och lust i diverse fysiska aktiviteter, men främst inom skidåkningen. Så snart det faller en flinga snö är Lise ute och spårar.