Artikeln publicerades 3 september 2024

Nytt avtal för samordnad varudistribution – bra för barn, miljö och ekonomi

Thomas Nilsson från GDL signerar det nya avtalet tillsammans med Ingela Dejenfelt, kostchef på Tomelilla kommun.

Thomas Nilsson från GDL signerar det nya avtalet tillsammans med Ingela Dejenfelt, kostchef på Tomelilla kommun.

Tomelilla kommun har tecknat ett nytt avtal för samordnad varudistribution. Detta möjliggör för lokala småproducenter att vara med, minskar trafiken runt skolorna, och blir en hållbar lösning både för miljö och ekonomi.

Nu är det klart att Tomelilla kommun kör vidare med samordnad varudistribution på egen hand. Detta efter att Simrishamn och Ystad kommer att lämna samarbetet. I Tomelilla kommun är närodlat och småskalighet viktiga faktorer både ur hållbarhets- och beredskapsperspektiv. Och precis som i det tidigare avtalet öppnar det nya upp möjligheter för små lokala matproducenter och tillverkare att vara med.

– För alla oss politiker i Tomelilla är det jätteviktigt att vi samarbetar med lokala producenter. Och detta avtal gör det ju enklare för våra lokala producenter och tillverkare att vara med, säger Per- Martin Svensson, kommunstyrelsens ordförande, och får medhåll av kostchef Ingela Dejenfelt:

– Vi blir till och med lite friare att ta in fler lokala producenter framöver, eftersom det kommer att finnas större lagerplats till förfogande.

Den samordnade varudistributionen skapar också en säkrare miljö, då den minskar trafiken kring kommunens skolor och andra verksamheter. Utan avtalet skulle de behöva ta emot gods från flera olika distributörer.

Bättre beredskap med etablerade lokala samarbeten

Ett avtal som inkluderar lokala näringsidkare ger fördelar även ur ett beredskapsperspektiv.

– Ökar vi samarbetet med lokala producenter nu så har vi ju redan det på plats och är förberedda och inarbetade vid en eventuell kris, understryker Ingela, som också påpekar att den samordnade distributionen kan minska matsvinn och göra det lättare att ta in restpartier.

Kommunen fick in anbud från tre olika leverantörer. Det vinnande budet kom från GDL, som därmed fortsätter att leverera den samordnade varudistributionen.

– Detta är inte bara hållbart för miljön. Även ekonomiskt blir detta avtal mest hållbart, menar Per-Martin. Nu har vi säkrat priserna för några år framåt, och det blir ingen kostnadsökning jämfört med tidigare.

Fakta samordnad varudistribution

Samordnad varudistribution skapades för att kunna påverka kommunala transporter. Ansvaret för distributionen överförs från de enskilda varuleverantörerna till en externt upphandlad transportör/leverantör. Varuleverantörerna lämnar i stället sitt gods på en gemensam terminal, där varorna samlastas för vidare transport med ett fordon. Vinsterna med detta blir följande:

  • Ökad möjlighet för lokala varuleverantörer att delta i kommunens upphandlingar, genom att de levererar till en enda plats.
  • Minskad miljöpåverkan med miljövänligare drivmedel och hög fyllnadsgrad i lastbilarna.
  • Ökad trafiksäkerhet vid skolor och andra institutioner med färre lastbilar som levererar.
  • Minskad arbetsbelastning genom effektiva rutter som ger tydliga leveranstider.

Mer om kommunens samordnade varudistribution.

Nya avtalet för samordnad varudistribution

Det nya avtalet gäller från 1 juli 2025 och löper tre år, och därefter med möjlighet till förlängning ett år i taget, till sammanlagt max åtta år.

Enligt avtalet distribueras livsmedel, kontors-, skol- och lekmaterial, kopieringspapper, kemtekniska produkter och storhushållsprodukter genom distributionscentralen.