Artikeln publicerades 27 maj 2025

Tomelilla är nu diplomerad Barnrättskommun

Efter tre års målmedvetet arbete har Tomelilla kommun blivit diplomerad Barnrättskommun av Unicef Sverige. Utmärkelsen innebär att kommunen tagit konkreta och långsiktiga steg för att säkerställa att barn och ungas rättigheter enligt barnkonventionen ska genomsyra hela organisationen.

En flicka som går genom åkermarken, omgiven av vackra viddor.

Tomelilla har sedan 2022 arbetat med Unicefs metod för att bli en Barnrättskommun. Modellen bygger på FN:s barnkonvention och hjälper kommuner att integrera barns rättigheter i allt de gör. I april 2025 kom beskedet: Tomelilla kommun är nu diplomerad.

– Vi är stolta över det här erkännandet. Det visar att vi menar allvar med att sätta barnets bästa först i hela vår organisation, säger Helena Berlin, tillförordnad kommundirektör.

Diplomeringen är inte ett kvitto på att arbetet är färdigt, utan snarare en bekräftelse på att kommunen har en stark struktur och tydlig handlingsplan på plats för att stärka, skydda och främja barns rättigheter.

– Att bli Barnrättskommun är ingen tillfällig satsning, utan ett långsiktigt åtagande. Vi vet att de beslut vi tar i dag påverkar barns liv i morgon, och därför måste barns röster alltid få höras och tas på allvar, säger Alexandra Ruda, tillförordnad socialchef.

Barn och ungas inflytande har redan fått konkret genomslag, exempelvis genom ungdomsråd, trygghetsvandringar samt delaktighet i rekryteringar och skolplanering.

– Det kanske mest glädjande är att vi redan ser resultat. Ett exempel är när ungdomars förslag om ungdomsbiljett röstades igenom i politiken, berättar Alexandra Ruda.

Nästa steg

Arbetet går nu in i en ny fas. Ett barnrättsstrategnätverk ska bildas, bestående av samtliga utbildade barnrättsstrateger i kommunen. Den ledningsgrupp som tagit fram underlag till handlingsplanen ska också bli permanent, och en samordningsansvarig för både nätverket och gruppen ska utses.

– Det är mycket som händer framöver, även om fokus fortsatt ligger på utbildning, delaktighet och uppföljning. Vår handlingsplan är ett levande dokument som beskriver hur arbetet ser ut i dag, men kanske framför allt, hur vi ska fortsätta att utvecklas och förbättras framåt, säger Alexandra Ruda.

Fakta om:

Diplomeringen

Diplomeringen innebär ett erkännande av ett aktivt, självkritiskt och utvecklande arbete för att stärka, skydda och främja barnets rättigheter. Arbetet utgår från Unicefs mål för en barnrättskommun:

  1. Barnkonventionen är väl känd för alla i kommunen och efterlevs på alla nivåer.
  2. Barn kan påverka i frågor som är viktiga för dem.
  3. Barn kan delta i planering, utformning och utvärdering av den verksamhet som är avsedd för dem.
  4. Barn upplever trygghet i sin kommun.
  5. Barnets bästa beaktas alltid i alla ärenden som rör barn.

Diplomeringen gäller i två år och kan förlängas om kommunen fortsätter att uppfylla kriterierna.

Barnrättskommun

En Barnrättskommun sätter alltid barnets bästa i första rum – och vågar samtidigt vara självkritisk och utvecklas. Här får barn och unga vara delaktiga och ha inflytande i beslut som påverkar deras liv.

I en Barnrättskommun ska barnkonventionen vara vägledande i all kommunal verksamhet. Det innebär att beslut, processer och resurser ska formas med hänsyn till barns rättigheter, och att barn själva ska få komma till tals i frågor som rör dem.

Barnkonventionen

FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. Den slår fast att varje barn är en individ med egna rättigheter, och att alla barn har rätt till liv, överlevnad, utveckling, delaktighet och skydd mot diskriminering och våld.

Konventionen består av 54 artiklar, varav fyra grundprinciper alltid ska beaktas:

  • Alla barns lika värde och rättigheter (artikel 2)
  • Barnets bästa i främsta rummet (artikel 3)
  • Rätt till liv, överlevnad och utveckling (artikel 6)
  • Rätt att uttrycka sina åsikter och bli hörd (artikel 12)