Artikeln publicerades 11 mars 2025

Tomelilla ny medlem i Klimatkommunerna

Tomelilla kommunhus, en byggnad av rött tegel, med tre flaggstänger med Tomelilla kommuns logotyp på flaggorna. 

Tomelilla kommun har tagit ett viktigt steg i sitt klimatarbete genom att bli medlem i föreningen Klimatkommunerna. Medlemskapet innebär nya möjligheter för kommunen att stärka sitt arbete för en hållbar framtid.

Sedan 25 februari 2025 är Tomelilla kommun medlem i Klimatkommunerna, en förening vars huvudsyfte är att minska utsläppen av växthusgaser i Sverige. Genom medlemskapet får Tomelilla kommun bland annat tillgång till värdefullt erfarenhetsutbyte med andra medlemskommuner.

– Vi hoppas att vi kan få konkreta råd och inspiration om hur vi inom kommunorganisationen kan minska våra utsläpp, säger Ellen Boije af Gennäs Erre, verksamhetsutvecklare på Tomelilla kommun.

Medlemskapet öppnar också upp för nya samarbetsmöjligheter, utbildningar och en plattform för att påverka den nationella politiken.

Vi i Tomelilla kommun har en vision som är i linje med vad Klimatkommunerna strävar efter ...

Inspirera fler kommuner med munkmodellen

Något Tomelilla kommun kan bidra med till Klimatkommunerna är erfarenheterna av munkmodellen. Modellen möjliggör ett holistiskt perspektiv på klimatomställningen, där både livskvalitet och klimatomställning hamnar i centrum. Tomelilla har arbetat med att integrera munkmodellen i kommunens planering, uppföljning och utvärdering sedan 2021.

– Vi tror att vi genom våra erfarenheter med modellen, både som uppföljning och i projekt, kan inspirera andra medlemmar, säger Ellen, som kommer att representera Tomelilla kommun i Klimatkommunerna.

– Vi i Tomelilla kommun har en vision som är i linje med vad Klimatkommunerna strävar efter och ett näringsliv som strävar efter att så långt det är möjligt minska behoven av att tära på våra ändliga resurser. Helt i linje med munkmodellen, säger Per-Martin Svensson, kommunstyrelsens ordförande i Tomelilla kommun.

Fakta Klimatkommunerna

Klimatkommunerna är en ideell förening för kommuner och regioner med ett klimatarbete i framkant. Föreningen har sedan starten 2003 vuxit till att gemensamt representera över 5 miljoner invånare. Kraven för medlemskap i föreningen är att kommunen politiskt beslutar eller har beslutat om att arbeta för att:

  • Kontinuerligt inventera utsläpp av växthusgaser.
  • Sätta upp mål för att minska utsläppen ha en handlingsplan och genomföra åtgärder för att minska utsläppen.
  • Kontinuerligt informera om arbetet till nätverket.

Medlemskap i föreningen Klimatkommunerna har en fast avgift på 4 000 kr + 0,3 kr/invånare per år. För Tomelilla kommun blir det cirka 8 000 kr totalt per år.

Mer om föreningen Klimatkommunerna Länk till annan webbplats.

Munkmodellen

Munkmodellen (doughnut-modellen) är ett nytt sätt att visualisera ekonomi. Namnet har den fått eftersom den bildsätts med en munkliknade cirkel. Munkekonomi är ett sätt att flytta målet från en linjär ekonomi till ett samhälle som frodas inom de ekologiska gränserna.

Mer om munkmodellen