Artikeln publicerades 4 april 2025

Tomelilla vinner Tänk om-priset 2025

I dag tilldelades Tomelilla kommun det prestigefyllda Tänk om-priset av ACAN Sverige för sitt innovativa arbete med munkmodellen. Utmärkelsen hyllar kommunens mod att integrera doughnut-ekonomi i planeringen för att balansera sociala behov med planetens ekologiska gränser.

Tomelilla sett från ovan med konstgräsplanen och Kastanjeskolan i mitten.

Tomelilla kommun vann i dag hållbarhetspriset ”Tänk om!”, som delas ut av ACAN Sverige. Utmärkelsen ges för kommunens banbrytande arbete med att integrera Munkmodellen i sin planering och utveckling. Modellen, som bygger på konceptet ”doughnut-ekonomi”, används för att balansera sociala behov med planetens ekologiska gränser och är en viktig del i kommunens arbete för att omsätta Agenda 2030 i praktiken.

– Vi är väldigt stolta och tacksamma för priset. I nomineringen betonas att förändring börjar med medvetenhet och mod att tänka nytt. Det är väldigt träffande för vad vi försöker göra. Det är fantastiskt att vi kan få ett så fint pris för att vi vågar och försöker, även om vi har långt kvar innan vi är så hållbara som vi gärna vill bli. Tack ACAN och juryn! säger Stefan Persson, verksamhetsutvecklare på Tomelilla kommun och som arbetar med munkmodellen i flera projekt!

Arbetet med Munkmodellen har pågått sedan 2021 och har redan resulterat i flera framgångar, däribland hållbarhetsredovisningar och Tomelillas första "kommunporträtt". Modellen används också i planeringen av nya projekt, såsom en skola som planeras enligt munkmodellens principer.

Juryns motivering:

ACAN Sverige nominerar Tomelilla kommun för sitt banbrytande arbete med att integrera Munkmodellen i kommunens planering och utveckling. Genom att omsätta Agenda 2030 i praktiken och våga testa nya metoder för kommunal planering, sänder Tomelilla en tydlig signal till andra kommuner: förändring börjar med medvetenhet och mod att tänka nytt.

ACAN Sverige

ACAN Sverige Länk till annan webbplats. är ett ideellt internationellt nätverk av aktiva inom byggd miljö, som verkar för att skapa ett hållbart samhällsbyggande inom de planetära gränserna. ACAN står för Architetcs climate action network.

Munkmodellen

Munkmodellen (doughnut-modellen) är ett nytt sätt att visualisera ekonomi. Namnet har den fått eftersom den bildsätts med en munkliknade cirkel. Munkekonomi är ett sätt att flytta målet från en linjär ekonomi till ett samhälle som frodas inom de ekologiska gränserna. Läs mer om munkmodellen här.

Munkmodellen kan ses som en kompass för mänsklig välfärd med målet att uppnå alla människors behov inom gränsen för planetens resurser.

Munkmodellen kan ses som en kompass för mänsklig välfärd med målet att uppnå alla människors behov inom gränsen för planetens resurser. Upphov: Kate Raworth och Christian Guthier. CC-BY-SA 4.0