Artikeln publicerades 3 april 2025

Kommunen planerar inga småhus på privata tomter i Brösarp

Tomelilla kommun varken vill, kan eller får bygga bostäder på privata fastigheter i Brösarp. Expropriation är och har aldrig varit aktuellt i detta fall. Här finner du svar på eventuella frågor angående förslaget till ny översiktsplan.

Karta över Brösarp från förslaget till ny översiktsplan. Mark med möjlig förändrad markanvändning för bostäder är markerat med diagonala orangea linjer. Aktuella området för nedan text är nummer 2.

Karta över Brösarp från förslaget till ny översiktsplan. Mark med möjlig förändrad markanvändning för bostadsbebyggelse är markerat med diagonala orangea linjer. Aktuella området för nedan text är nummer 2. Klicka på kartan för förstoring!

Vad är ett samråd? Vad är en översiktsplan och vad är en detaljplan? Se faktaruta längre ner!

Kommer kommunen att bygga något på privata fastigheter i Brösarp?

Kommunen har inte för avsikt att bygga något på privata fastigheter i område 2 i Brösarp. En översiktsplan talar om hur marken kan användas. Därefter behövs en detaljplan samt bygglov för att man ska kunna bygga.

Har det i något skede varit aktuellt med expropriering av berörda privata fastigheter i Brösarp?

Nej! Det aldrig funnits någon uttalad idé, eller ens avsikt, att expropriera, alltså tvångsinlösa, privata fastigheter i Brösarp som ett resultat av förslaget till den nya översiktsplanen.

Får kommunen bygga hur som helst?

Nej! Kommunen, eller någon annan, får inte bygga hur som helst. För att kunna bygga bostäder inom detaljplanelagt område krävs det att gällande detaljplan anger det, samt att det finns ett bygglov. Översiktsplanen anger en riktning men utan en detaljplan som säger att marken får användas till bostäder, samt ett bygglov som följer detaljplanen, får inget byggas.

Varför vill man bygga ut på så många ställen i Brösarp?

Utifrån statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, från 2023 bor 721 personer i Brösarp. Av invånarna är cirka hälften, 358 personer, över 65 år och 113 personer är i åldrarna 0–19 år. För att kunna bibehålla den service som finns i samhället behövs bostäder för alla skeenden i livet.

Kommunen vill, precis som Brösarpsborna, att Brösarp ska vara en levande by året runt.

Varför finns två privata fastigheter inom område 2 i kartan ovan inritade som potentiell mark att bebygga?

Flera av utvecklingsområdena i Brösarp, inklusive område 2, finns med i gällande översiktsplan (ÖP2025 där området kallas nummer 30 Länk till annan webbplats.), vilken påbörjades 2012 och vann laga kraft 19 februari 2019. Inför samrådsförslaget valde kommunen att ta med de områden från ÖP2025 som inte hade exploaterats.

Varför två privata fastigheter har tagits med tillsammans med kommunens egen fastighet (Brösarp 11:5) i gällande översiktsplan 2025 har vi inte lyckats hitta förklaring till. Det finns en karta, från 2014, i underlaget till den gällande översiktsplanen, där de tre berörda fastigheterna ritats in tillsammans. Förklaringen finns alltså troligen minst elva år bakåt i tiden.

Varför har kommunen inte justerat kartunderlaget mellan samrådsträffen i Brösarp 7 november 2024 och samrådsträffen i Brösarp 26 februari 2025?

Samrådet är en sammanhängande period under vilken myndigheter, medborgare och andra intressenter kan lämna synpunkter på planförslaget för att tillsammans utforma framtiden. Under samrådsperioden får kommunen inte ändra i underlaget, utan eventuella ändringar görs efter samrådets slut. Skulle ändringar göras under samrådstiden skulle det behövas nya politiska beslut samt ett helt nytt samråd. För översiktsplanen pågick samrådet mellan 29 oktober 2024 och 31 mars 2025.

Har kommunen förklarat situationen och att kommunen inte har några planer på att bebygga privata fastigheter i Brösarp?

Tjänstepersoner från kommunen har under samrådsperioden (oktober till mars) arrangerat två samrådsmöten i Brösarp där frågan har väckts, ett 7 november 2024 och ett 26 februari 2025. Kommunen har båda gånger informerat om att man inte avser bebygga de privata fastigheterna i område 2.

Vad säger detaljplanen om att bygga i område 2 i Brösarp?

Marken i område 2 får inte bebyggas med nya bostäder enligt den gällande detaljplanen Länk till annan webbplats..

Vad säger biotopskyddet?

Biotopskydd regleras genom lag via Miljöbalken (1998:808) samt genom Förordning (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken. Det finns både generella och enskilda biotopskyddsområden. Till de generella biotopskyddsområdena hör bland annat stenmurar, pilevallar och småvatten.

Syftet med biotopskyddsområden är skydda värdefulla naturmiljöer för att förbättra förutsättningarna för att bevara den biologiska mångfalden.

Intrång i biotopskydd får inte göras utan en dispens, vilken kan beviljas av länsstyrelsen.

Varför får inte tjänstepersoner gå händelserna i förväg och lova att inget kommer att byggas på privata fastigheter?

Översiktsplanen beslutas av politiken. I Tomelilla kommun beslutar kommunstyrelsen om att planen ska gå ut på samråd och granskning, och kommunfullmäktige beslutar sedan om att anta planen. Därför kan inte tjänstepersoner lova något utan att det är förankrat hos politiken. Arbetet med översiktsplanen måste följa gällande lagar.

Har kommunens fastighet Brösarp 12:12, alltså den slänt med trappa som förbinder Fru Hammars väg med Syrénvägen, något med de utpekade fastigheterna för möjlig bebyggelse att göra?

Nej. Att bygga om befintlig trappa till ett mindre brant alternativ som sicksackar sig upp har varit en önskan från flera Brösarpsbor sedan länge. För att kunna utreda hur den nya förbindelsen kan utformas mellan Fru Hammars väg och Syrénvägen behöver kommunen tillgång till marken. Att arrendet sägs upp beror alltså på att betande djur inte kan vistas inom området under tiden projektering och arbete sker. Efter att arbetet är utfört finns inga hinder för att slänten åter ska kunna arrenderas för betande djur.

Vad är en översiktsplan?

En översiktsplan är ett strategiskt dokument som används som vägledning för att planera mark- och vattenområden. Den pekar på långsiktiga ambitioner och prioriteringar för hur kommunen ska se ut i framtiden. Alla kommuner måste ha en gällande översiktsplan enligt Plan- och bygglagen (PBL 2010:900). En översiktsplan är dock inte juridiskt bindande.

Varför måste planarbetet följa översiktsplanprocessen till punkt och pricka?

Arbetet med en översiktsplan regleras av tredje kapitlet i PBL. Enligt lag behöver alltså arbetet följa en viss ordning.

Vad är ett samråd?

Ett samråd är en dialog mellan kommunen, i det här fallet, och myndigheter, medborgare och andra intressenter. Syftet med samrådet är att ta emot information och synpunkter för att sedan kunna revidera förslaget till den nya översiktsplanen. Samrådet pågår under en bestämd tidsperiod och samrådsförfarandet regleras av både PBL och miljöbalken (MB). Under samrådet hålls samrådsmöten och medborgardialoger. Se vidare i frågan ovan.

Vad är en detaljplan?

En detaljplan anger hur ett begränsat område i en kommun ska bebyggas och hur mark- och vattenområden får användas, till exempel om det ska byggas bostäder, skola eller om man vill bevara naturmark för grönområden. En detaljplan är juridiskt bindande och regleras av PBL. Alla områden i en kommun är inte detaljplanerade utan det är främst inom tätbebyggda områden.

Pågående översiktsplan 2040

Läs mer om processen att ta fram en ny översiktsplan med sikte på kommunen 2040 här.

Har du frågor?

Om du har frågor angående förslaget till ny översiktsplan är du varmt välkommen att höra av dig. Kontakta kommunen via Tomelilla direkt.