Artikeln publicerades 4 april 2025

Framtidsföreställningar – hur lever vi hållbart år 2045?

Hur kommer Tomelilla att se ut om 20 år? Under våren bjuder kommunen in till en studiecirkel i att öva upp förmågan att föreställa sig framtider som innebär ett gott liv för människor, djur och natur. Varmt välkommen!

Grafik med blob och ögon som tittar mot framtiden, allt i gröna nyanser.

Bilder och berättelser om framtiden finns överallt omkring oss. Berättelser som leder mot framtiden innebär ofta ständig utveckling och oändliga möjligheter. Samtidigt som vår tid präglas av kriser, konflikter och olika viljor och grupper finns behov att förändra och samarbeta.

Under våren bjuder Tomelilla kommun in till en studiecirkel i att öva upp förmågan att föreställa sig framtider som innebär ett gott liv för människor, djur och natur.

– Studiecirklarna består av praktiska övningar för att tillsammans reflektera kring och skapa bilder, berättelser och vardagshandlingar bortom givna framtider. Du kan komma på alla tre träffar eller bara en, det bestämmer du själv, förklarar Mathias Holmberg, processledare på Tomelilla kommun som håller i studiecirklarna.

Workshopen leds av forskare inom design från Linnéuniversitetet Länk till annan webbplats. och Malmö universitet Länk till annan webbplats.. Projektet är del i den nationella satsningen ShiftSweden Länk till annan webbplats. som har missionen att ställa om Sverige, fossilfritt och resursmedvetet, till attraktiva och tillgängliga livsmiljöer för alla. Tomelilla kommun arbetar med den så kallade munkmodellen i arbetet med hållbar omställning.

Tid, plats och upplägg för studiecirkeln

  • Torsdag 24 april kl 18.00–20.00
    Dela olika slags framtidsförståelser. Vi aktiverar också Annexet som plats för framtid.
  • Torsdag 8 maj kl 18.00–20.00
    Tillsammans fånga in signaler om framtider som bidrar till föreställningsförmågan. Vi reflekterar över vad som behöver omsorg och vad det går att släppa taget om för att göra plats för annat.
  • Tisdag 20 maj kl 15.00–19.00
    Skissa på hur föreställningar om framtider kan omsättas till handlingar i vardagen.

Annexet, Västergatan 31, Tomelilla

Kvällsfika ingår. Inget krav på föranmälan, men meddela gärna så vi kan dimensionera fikan.

Kontakt
Mathias Holmberg
Processledare, Tomelilla kommun
mathias.holmberg@tomelilla.se

Studiecirkelledare: Designforskarna Åsa Ståhl, Linnéuniversitetet, och Li Jönsson och Kristina Lindström, Malmö universitet, tillsammans med Mathias Holmberg, processledare på tillväxt- och utvecklingsavdelningen, Tomelilla kommun.

För dig som vill fortsätta med föreställningarna under sommaren finns möjlighet. Mer information kommer i studiecirkeln.

Varmt välkommen!