Artikeln publicerades 3 juni 2025
Recept - Somrig tårta
I år delar vi med oss av ett recept på en tårta som är god med både krossad annans eller frysta blåbär, men med färska bär, så som till exempel jordgubbar är den en dröm.

Ingredienser
Botten
3 st äggulor
1 ½ dl strösocker
5 msk mjölk
¾ dl smält kallt smör
1,5 dl mandelmjöl
1 dl bovetemjöl
1 msk vanljsocker
2 tsk bakpulver
Det går bra att byta ut mandelmjölet och bovetemjölet mot 2,5 dl vetemjöl.
Marängtopping
3 st äggvitor
1 ½ dl strösocker
Garnering
Vispad grädde
Jordgubbar, krossad ananas, bär eller annat smarrigt
Övrigt
Bakplåtspapper, smör och ströbröd.
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det kallna. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och smöra och bröa bakplåtspappret. Vispa sedan äggvitorna till marängtoppingen. När äggvitan är så fast att du kan vända bunken upp och ner är det dags att vända ner strösockret. Ställ bunken åt sidan.
Vispa äggulorna och strösockret pösigt. Blanda ihop smör och mjölk. Blanda ihop övriga torra ingredienser. Blanda sedan allting med äggulorna och sockret. Häll upp smeten på bakplåtspappret och bred på marängtoppingen.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter.
Låt svalna!
Garnera med vispad grädde och jordgubbar eller annat smarrigt. Välj att servera den enkel eller dela botten och gör tårtan dubbel med grädden och bären i mitten.
Trevlig sommar!
Länk till recept - klicka här Pdf, 134.5 kB, öppnas i nytt fönster.