Lunnarp växthusby – en framtida oas på Österlen
Tomelilla kommun planerar cirka 50 nya bostäder i Lunnarp, där varje hem får en egen växthusdel som vinterträdgård. Projektet ska bidra till framtidens hållbara boende i en unik miljö.
Tomelilla kommun planerar att utveckla cirka 50 bostäder i Lunnarp. Bostäderna kommer att bestå av både lägenheter och fristående villor. Varje bostad får två delar: en traditionell bostadsdel och ett växthus på cirka 30 kvadratmeter. Växthuset fungerar som en vinterträdgård med en temperatur på omkring 16 grader året runt.
Projektet är en del av ett tidigt visionsarbete där Tomelilla kommun samarbetar med fastighetsutvecklare och forskningsinstitut. Målet är att skapa framtidens hållbara boende i en unik miljö.
Visionen för Lunnarp växthusby
Ett framtidssäkrat boende mitt på Österlen med stora boendekvalitéer, bygemenskap, odling och långa somrar i medelhavsklimat.
- Bostadshus integrerade med privata växthusrum.
- Stark social bygemenskap centrerad kring odling, gemensamt orangeri, lekplats, ängsytor och grönska.
- Kretslopp av vatten och näring i växthusens växtbäddar.
- Ett byboende, delvis självförsörjande på energi, näring, vatten, grönsaker och frukt.
- Variation av boendeformer för olika behov och ekonomi; villaboende med äganderätt, radhus och mindre lägenheter som kooperativa hyresrätter.
- Lokal
market gardening
med professionell grönsaksodling.
Ett grönt hjärta
I områdets mitt anläggs ett grönt gemensamt rum för hela området. Här finns ytor för gemensamma odlingar, ett uppvärmt orangeri för evenemang, fest och förkultivering av plantor. Lekplats och utegym finns i skuggan av naturparkens träd. Regnvatten från tak, växthus och hårdgjorda ytor samlas i regnvattendammen. Utloppet från dammen leds via ett vattenstråk ner mot områdets lågpunkt i sydväst. Grusade gångstråk samsas med ängsytor med hög biodiversitet.

Ett grönt hjärta med ett gemensamt "rum" för hela området.
Bygatan som både är privat och publik
Villornas gavlar, uthus, häckar och plank orienterar sig mot gatan och skapar ett gaturum med intim bykänsla. Husens omväxlande täta gavlar och växthusgavlar ger variation och liv åt gaturummet. Framför varje hus planeras en förträdgård. Här finns bil- och cykelparkering men även uteplatser efter eget önskemål. Bakom planket finns de privata trädgårdarna.

Bygatan ska ge en intim bykänsla och skapa gaturum.

Lunnarp växthusby.
Lunnarp växthusbys bärande delar
Gröna hjärtat: I det gröna hjärtat finns gemensamma frilandsodlingar, ett orangeri för fester och evenemang. Där finns också en lekplats och ett utegym i naturparken.
Växthusradhus med trädgård på taket: I områdets mitt placeras ett kompakt radhusboende med växthusträdgård på taket. Där har du medelhavsklimat och utsikt, och möjlighet att bygga ut boytan i ett senare skede.
Växthuslägenheter: Mindre lägenheter i form av kooperativa hyresrätter, med generösa växthusbalkonger och privata markträdgårdar.
Växthusvillor/naturhus: Villaboende med integrerade växthus ger med medelhavsklimat från mars till oktober. Regnvatten och gråvatten cirkuleras och återvinns lokalt i det egna husets växtbäddar. Förlängd växtsäsong ger möjlighet att bli delvis självförsörjande på grönsaker och frukt. Den uppvärmda boytan planeras yteffektivt för att hålla nere kostnader. I kombination med växthusrummen får man en bostad med generösa ytor som varierar i storlek över årstiderna. Här känner man naturens växlingar. Energieffektiva lösningar, egen el-produktion och låga driftskostnader.
Market Gardening: En ekologisk, professionell grönsaksodling integreras i bostadsområdet. Det bidrar med liv, verksamhet och närodlade grönsaker. Den fina odlingsmarken tas till vara.
Biologisk mångfald med vatten, park och äng: Lokal dagvattenlösning med vatten i dagen, ängsplanteringar, träd och buskar skapar nya biotoper och tillför en mycket högre biologisk mångfald av växter och pollinerare jämfört med dagens monokulturella åkerlandskap.

Situationsplanen över Lunnarp växthusby.

Här ser du var växthusbyn är planerad.