Arbete och näringsliv
I detta kapitel ges en översikt över Tomelillas näringsliv, dess betydelse för kommunens utveckling, dess roll i Österlen och Skåne, samt dess utveckling genom samverkan.
Innehåll för denna sidan
Detta kapitel presenterar en översikt över Tomelillas näringsliv. Det behandlar dess betydelse för kommunens utveckling, dess roll som en del av Österlen och Skåne, dess robusta och diversifierade natur, dess status som en destination för entreprenörskap och besökare, samt dess utveckling genom samverkan.
Näringslivet är avgörande för kommunens utveckling
Tomelillas näringsliv är tillsammans med kommuninvånare och föreningsliv viktigt för kommunens utveckling och arbete mot visionen. Näringslivet fyller en avgörande funktion genom att generera arbetstillfällen, förutsättningar för social inkludering och kommunens attraktivitet. Näringslivet är också viktigt i arbetet med skolan, skolresultaten och kommunens förmåga att nå sina högt ställda klimatmål. Lönenivåerna i Tomelilla är relativt låga jämfört med Skåne och Sverige, vilket påverkar kommunens skattebas.
Kompetensförsörjning och arbetsmarknad
Arbetsmarknaden i Tomelilla kommun består av både små och stora företag. Tillväxten är god i området och det finns ett stort behov av utbildad arbetskraft. Andelen personer med genomförd och avslutad gymnasieutbildning är mer anställningsbara och efterfrågan är stor. Idag samverkar skolan med kommunens övriga verksamheter samt andra lokala samarbetspartners för att genom olika insatser stötta elever och familjer så att eleverna blir behöriga till gymnasiet. Med en snabbt föränderlig arbetsmarknad, är det viktigt att ha en god utbildning som ger möjlighet att ändra yrkesbana under de yrkesverksamma åren. För Tomelilla kommun, men också utifrån ett beredskapsperspektiv för hela landet, är det av yttersta vikt att också ha utbildad personal som kan arbeta inom jordbruk, lantbruk och skogsbruk.
En del av Österlen och Skåne
Näringslivet i Tomelilla är förutom lantbruket och besöksnäringen centrerat kring småorterna, med majoriteten av arbetstillfällena i Tomelilla tätort. Tomelilla kommun är en pendlarkommun där in- och utpendlingen sker framför allt till och från Ystad, Simrishamn, Sjöbo, Malmö, Lund och Kristianstad. För kompetensförsörjningen och ökad innovationskraft är en robust och tillgänglig infrastruktur av stor vikt. En fördubblad tågturtäthet på sträckan Tomelilla, Ystad och Malmö samt två plus ett utbyggnaden av väg 11 till Sjöbo förväntas därför ha en betydande positiv påverkan. För att underlätta att man ska kunna arbeta i hela kommunen, har kommunen verkat för att alla hushåll i kommunen ska ha tillgång till fiber.
Ett robust och diversifierat näringsliv
Tomelilla har ett diversifierat näringsliv utan beroende till enskilda större företag eller sektorer, vilket gör Tomelilla mindre sårbart för enskilda företagsbeslut, sektors-eller konjunkturförändringar. I kommunen finns cirka 1500 företag varav cirka 1000 företag har minst en anställd. Nio av tio företag har färre än tio anställda och färre än tio har fler än 100 anställda. 63 procent av Tomelillas geografiska yta är jordbruksmark. De största branscherna sett till sysselsättning är förutom sysselsättning kopplat till kommunens uppdrag; handel, tillverkning, bygg och jordbruk. Kommunen har relativt få konkurser där majoriteten av företagen visar på en stabil och robust tillväxt.
En destination för entreprenörskap och besökare
Tomelilla är en bra plats för entreprenörskap och kommunen har relativt sett en högre företagsamhet jämfört med både regionen och riket i stort. Detsamma gäller antal nya företag som startar, där kommunen också ligger högre än snittet jämfört med både regionen och riket i stort. Tomelilla är en del av platsen och destinationen Österlen, med ett stort antal besöksmål i form av evenemang, natur, handel, sommarland, restauranger och hotell. Detta ger också upphov till nya typer av förmedlingstjänster vilket medför att fler hyr ut hela eller delar av sina bostäder. Österlen har flest besökare från maj till september.
Utveckling genom samverkan
Tomelilla verkar för att utveckla kommunen och näringslivet i nära samverkan med och genom det lokala näringslivet och grannkommunerna i sydöstra Skåne. Kommunen är också en aktiv part i den regionala utvecklingen med bland annat Region Skåne. Både kommunen och Tomelillas näringsliv utvecklar, och utvecklas även genom nationella och internationella samverkans- och innovationsprojekt.
Viljeinriktningar för arbete och näringsliv
- Näringslivets betydelse ska genomsyra hela kommunens arbete.
- Prioritera och verka för etableringar i linje med visionen och som stärker Tomelilla kommuns attraktivitet.
- Verka för åtgärder för att stärka och underlätta näringslivets kompetensförsörjning.
- Verka för att det ska vara tryggt att driva och utveckla företag i Tomelilla kommun.
- Skapa förutsättningar även för mindre företag att etablera sig eller växa i kommunen vid detaljplanering och tomtbildning.