Befolkning, bostäder och bebyggelse

I detta kapitel presenteras befolkningsprognoser och mål, planer för utbyggnad i tätorter och på landsbygden samt hur hänsyn tas till kulturmiljön.

I Skåne råder bostadsbrist, och Regionplan för Skåne 2022–2040 Länk till annan webbplats.betonar vikten av mellankommunalt samarbete för att möta bostadsbehoven. Detta innebär att skapa bostäder i olika storlekar, lägen och prisklasser genom samverkan och gemensam förståelse för bostadsmarknaden. Genom att integrera hållbarhet i planeringen och säkerställa god anslutning till kollektivtrafik kan regionen utvecklas på ett hållbart sätt.

Kommunen har ett omfattande ansvar för bostadsförsörjningen. Detta omfattar planering och åtgärder för att möjliggöra bostadsbyggande samt främja utvecklingen av det befintliga bostadsbeståndet. Dessutom ska kommunen säkra tillgång till bostäder för att tillgodose särskilda behov. Det övergripande målet är att skapa förutsättningar för alla i kommunen att bo i goda bostäder. Detta kan uppnås genom olika insatser som både möjliggör nybyggnation och förbättrar befintliga bostäder.

Kommunen tillhandahåller även själva bostäder genom det egna bostadsbolaget Österlenhem AB, som erbjuder hyresrätter i Tomelilla, Brösarp, Smedstorp och Lunnarp. Bostadsutbudet består av lägenheter i flerbostadshus, marklägenheter, radhus, parhus och fristående villor.

Demografi

Tomelilla kommun har idag en befolkning på 13 660 invånare (SCB, 31 december 2023). Kommunen har haft en stadig befolkningsökning med drygt 900 invånare det senaste decenniet fram till 2022. Men 2023 minskade befolkningen med 152 invånare.

Enligt befolkningsprognos för 2020–2040 (SCB, 2023) beräknas Tomelilla kommuns befolkning öka till 14 048 invånare år 2030, samt till 14 453 invånare år 2040. Det innebär en beräknad befolkningstillväxt på 388 invånare till 2030 och 793 invånare till 2040. Befolkningsprognosen visar på en jämn ökning i flertalet av kommunens tätorter. Befolkningen i Lunnarp och Onslunda beräknas dock minska något.

Kommunens tätorter är Tomelilla, Brösarp, Smedstorp, Onslunda och Lunnarp. Spjutstorp och Skåne Tranås är småorter men innefattas i begreppet tätorter i översiktsplanen.

Antal invånare per 31 december 2022
Ort

Befolkningsantal

Tomelilla (Inkl. Tryde och Ullstorp)

7 060

Brösarp

714

Smedstorp

365

Onslunda

352

Lunnarp

290

Skåne Tranås

193

Spjutstorp

180

Landsbygd södra

3 177

Landsbyggd norra

1 481

Total befolkning

13 812

Befolkningsmål och behov

För att tillgodose det efterfrågade behovet av bostäder inom kommunen behöver olika faktorer analyseras och utredas. Nedan följer statistik och resonemang kring bostadsutvecklingen i Tomelilla kommun.

Befolkningsmål, planeringsmål och planeringsberedskap

Befolkningsmålet är 14 500 invånare med den politiska ambitionen på 15 000 invånare. Tomelilla kommun har en god planeringsberedskap, vilken både täcker behovet för befolkningsmålet för 2040 och den politiska ambitionen för ett högre befolkningsmål. Analysen för kommunens planeringsberedskap är baserad på gällande detaljplaner för bostäder och nya planuppdrag för bostäder.

Kommunen står likt övriga landet inför en åldrande befolkning. Idag är 32 procent av invånarna över 65 år, en siffra som väntas öka till 35 procent år 2040. Detta ökar behovet av särskilda boenden, seniorboenden och tillgänglighetsanpassade bostäder.

Bostadsförsörjningsstrategi

Arbetet med Tomelilla kommuns bostadsförsörjningsstrategi med riktlinjer pågår och planeras att ställas ut för samråd under 2024. Tomelilla kommuns gällande bostadsförsörjningsstrategi från 2018 har tre övergripande riktlinjer:

  • Bostadsbyggandet i kommunen ska öka
  • Kommunen ska vara ett attraktivt val på bostadsmarknaden
  • Bostadsmarknaden ska erbjuda ett varierat bostadsutbud som passar alla
    målgrupper.

Bostadsbestånd

Tomelilla kommun är en landsbygdskommun med en blandad bebyggelse bestående av småhus, flerbostadshus, jordbruksfastigheter och avstyckade gårdar. Majoriteten av kommunens invånare bor i småhus, följt av flerbostadshus samt det som kategoriseras som annan typ av boende. Detta gäller i tätorterna, småorterna och på landsbygden. För att täcka behovet till följd av en åldrande befolkning, ökad befolkning enligt prognos i kommunens tätorter och småorter samt verka för jämställt boende, behövs en fortsatt utveckling av olika boendeformer i hela kommunen.

Efter en kraftig nedgång av byggandet i Tomelilla i början av 00-talet ökade byggandet succesivt under 2010-talet och fram till idag. År 2023 färdigställdes 24 lägenheter i Tomelilla. I genomsnitt har 23 lägenheter färdigställts årligen under den senaste tioårsperioden. Av dessa var hälften äganderätter, 42 procent hyresrätter och 8 procent bostadsrätter. År 2023 fanns det totalt 6 560 bostäder i Tomelilla. Av dessa stod äganderätter för 62 procent av beståndet, följt av hyresrätter (29 procent) och bostadsrätter (9 procent). Sedan mitten av 1990-talet har de flesta nybyggnationer i Tomelilla kommun varit villor och verksamheter i Tomelilla tätorts utkant samt i Brösarp och Smedstorp. Under början av 1990-talet byggdes flerfamiljshus i flera tätorter. Under senare år har en del flerbostadshus även uppförts i Tomelilla tätort.

Bebyggelseutveckling

Tomelilla kommuns bebyggelseutveckling tar fasta på Region Skånes riktlinjer som lyfter vikten av det flerkärniga Skåne, förtätning och stationsnära läge vid bebyggelseutveckling och bostadsplanering. I strävan efter att alla delar av kommunen ska vara livskraftiga, är en flerkärnig utveckling viktig. Genom att utveckla tätorterna främjas även utvecklingen i de omgivande landsbygdsområdena. Kommunen förespråkar en bebyggelseutveckling anpassad efter lokala förutsättningar med hänsyn till närhet till serviceutbud och kollektivtrafik. Tätorterna Brösarp, Smedstorp, Lunnarp och Skåne Tranås är viktiga för bebyggelse- och bostadsutvecklingen och har identifierats som kollektivtrafik- och servicenoder. Förtätning i tätorterna prioriteras för att utveckla och förstärka befintliga funktioner samt för att minimera ianspråktagande av oexploaterad mark. Stations- och kollektivtrafiknära lägen i anslutning till bebyggelse och befintlig infrastruktur ska vara styrande för placering av ny bebyggelse och när oexploaterad mark ska tas i anspråk. Samtidigt förespråkar Tomelilla kommun en utveckling även på landsbygden. Ny bebyggelse ska till viss del kunna möjliggöras i anslutning till befintlig bebyggelse och infrastruktur.

Hållbart byggande

I syfte att uppnå en hållbar landsorts- och tätortsutveckling och minska den totala miljöpåverkan av bygg- och fastighetsbranschen, har Tomelilla kommun tagit fram ett vägledande dokument för hållbart byggande. Vägledningen består av sex principer för att uppnå ett hållbart byggande som utgår från lokalt antagna strategidokument och Agenda 2030. Intentionen är både att stärka kommunens befintliga hållbarhetsarbete och att stärka dialogen mellan kommunen och externa byggaktörer kring hur vi tillsammans kan öka hållbarheten i varje projekt.

Klimatanpassning

Vid samhällsplanering är miljöaspekter och skyddsbestämmelser viktiga faktorer att ta hänsyn till för att säkerställa en hållbar utveckling. Det innebär att vi måste beakta potentiella risker och skador, exempelvis markföroreningar och buller från transporter av farligt gods. Dessutom är det nödvändigt att integrera hanteringen av klimatförändringar i översiktsplan, detaljplaner och program, med hänsyn till extrema väderförhållanden som skyfall, stormar och värmeböljor. Genom att prioritera grönområden och effektiv dagvattenhantering i stadsmiljön kan vi inte bara förbättra människors hälsa och välbefinnande, utan även minska risken för översvämningar vid kraftigt regn. Dessutom kan grönområden fungera som naturliga filter och bidra till att rena luften samt dämpa effekterna av klimatförändringar genom att reglera temperaturer. Vid nybyggnation av bostäder är det viktigt att skapa boendemiljöer som är anpassade till de förändrade klimatförhållandena. För Tomelilla kommun innebär det att ta hänsyn till högt grundvatten, ökade temperaturer, integrera nya energilösningar samt bevara jordbruksmark för miljöskydd samt lokal och global livsmedelsproduktion.

Totalförsvaret och ändrad mark- och vattenanvändning

Från totalförsvarets perspektiv är det viktigt att alltid bedöma hur ny eller ändrad bebyggelse och mark- och vattenanvändning kan påverka eller påverkas av områden som är viktiga för totalförsvaret. Detta inkluderar att lokalisera samhällsviktiga anläggningar med tanke på risker relaterade till klimat och olyckor, att beakta räddningstjänstens behov under höjd beredskap och behovet av ökad begravningsmark samt förberedelser för eventuell expropriering av mark.

Skydd för mark och vattenanvändning

Tomelilla kommun ska vart fjärde år ta fram en risk- och sårbarhetsanalys med syfte att minska samhällets sårbarhet och öka möjligheter att hantera uppstådda kriser. I risk- och sårbarhetsanalysen lyfts detaljplaner och prövning av bygglov och hur dessa dokument utvecklar den fysiska miljön. Exempel på utveckling av den fysiska miljön är hur markberedning utförs inför nybyggnationer samt hur dagvattenhantering utreds inom nya detaljplaner. För att utveckla en robust samhällsstruktur kan det vara nödvändigt att identifiera platser med bra infrastruktur. Genom att granska infrastrukturen kan vi säkerställa tillgängligheten till bostäder och tjänster, även under extrema väderförhållanden som förväntas till följd av klimatförändringar.

Viljeriktningar för bebyggelseutveckling

  • Bedömning av lämplighet för exploatering på åkermark ska göras utifrån hur brukningsvärd marken är. Exploatering ska inte hindra möjligheten att bedriva rationellt jordbruk.
  • Ny bebyggelse ska inte påtagligt skada eller förhindra allmänna intressen såsom högvärdigt jordbruk, friluftsliv, energi eller annan teknisk försörjning.
  • Bevara och utveckla grönområden och grönstråk inom tätorterna och koppla samman tätorterna till naturområden genom grönstråk.
  • Hållbart byggande ska främjas och vara vägledande vid nybyggnation inom kommunen.
  • På orter med god kollektivtrafik bör utbyggnad och/eller förtätning av bostäder utvecklas stationsnära.
  • Ny bebyggelse i direkt eller nära anslutning till detaljplanelagt området bör prövas genom detaljplan.