Brösarp
I norra delen av Tomelilla kommun ligger Brösarp i anslutning till korsningen mellan riksväg 9 och 19. I Brösarp finns tillgång till kollektivtrafik med expressbuss och ett serviceutbud omfattande bland annat förskola, grundskola, särskilt boende, idrottsplats, kyrka och ett brett utbud av handel och andra verksamheter.
I Brösarp finns förhållandevis många stora betydande grönområden och sociala mötesplatser som Byaängen, torget och idrottsplatsen. På Byaängen anordnas bland annat midsommarfiranden, valborgsfiranden samt Brösarpsdagen. Här finns även en lekplats. Skola, kyrkogård och villabebyggelse med trädgårdar bidrar till en övergripande betydelsefull grönstruktur. I tätorten finns höga naturvärden. Framför allt förekommer en variation av rödlistade sandmarksarter.
Brösarp omges av ett landskap som präglas av stora skogar, naturområden och betesmarker med bland annat populära Brösarps backar. De omgivande värdefulla naturområdena präglas av höga naturvärden och skyddas därför med naturreservat och Natura 2000-områden i ortens alla riktningar utom rakt söderut. Naturområdet söder om orten, Källaskogen, saknar skydd, men utgör ett värdefullt tätortsnära rekreationsområde. Det finns flera gång- och cykelleder som förbinder orten med omgivande landskap, såsom Korrevägens förlängning till Brösarps södra backar. I norra delen av orten ansluter Skåneleden som sträcker sig från kusten och in i landet via Verkeåns dalgång till Christinehof.
Ortens karaktär, serviceutbud och strategiska läge gör Brösarp till en betydelsefull kollektivtrafik- och servicenod och har stor betydelse för hela landsbygden i kommunens norra del.
Vattenverket och vattenledningarna i Brösarp har kapacitet för att möta den ökade befolkningen, men tryckhöjande åtgärder kan behövas vid utbyggnad av bostäder i framtiden. Avloppsreningsverket i Brösarp behöver kapacitetsutredas. Det är idag oklart om reningsverket klarar av det beskrivna tillskottet av bostäder och verksamheter. Försörjning av VA-tjänsterna är en förutsättning för en bebyggelseutveckling. I Brösarp saknas verksamhetsområde för dagvatten.
Planeringsinriktning
- Stärka Brösarp som kollektivtrafik- och servicenod med bebyggelseutveckling av såväl nya bostäder som ett utvecklat serviceutbud.
- Brösarp ska fortsatt ha en sammanhållen karaktär där stor hänsyn tas till betydelsefulla siktlinjer och omgivande natur- och kulturlandskap. Inriktningen är att i första hand pröva nyexploatering genom förtätning i befintlig bebyggelsestruktur samt i liten skala i utkanten av orten.
- Säkerställa tillgången till grönområden av god kvalitet. Särskilt viktigt då grönområde i tätorten föreslås tas i anspråk för att möjliggöra förtätning med bostadsbebyggelse.
- Stärka passager och kopplingar mellan grönområden för en sammankopplad grönstruktur i orten för ökad tillgänglighet och biologisk mångfald. Verka för stärkta kopplingar för gång- och cykel från Brösarp till omgivande landskap och naturområden.
- Planera och verka för en gång- och cykelkoppling mellan Brösarp och Ravlunda som även möjliggör ett tillgängliggörande av Brösarps backar.
- Värna om den värdefulla sandmarksfloran i tätorten.
- I angränsning till väg 19 utveckla vägstationsområdet med såväl bostäder som kommersiell och offentlig service i ett kollektivtrafiknära läge. Detta för att stärka bussterminalens roll som knutpunkt och underlätta vardagslivet för de som nyttjar kollektivtrafiken.
- Ta fram en fördjupad översiktsplan (FÖP) för Brösarp för att identifiera utveckling av såväl bostadsbebyggelse som utveckling av handel och turistnäring.
- Kapacitetsutreda och eventuellt bygga ut avloppsreningsverket i Brösarp är en förutsättning för framtida bebyggelseutveckling i Brösarp.
- Lokalt omhändertagande av dagvatten förutsätts då det saknas verksamhetsområde för dagvatten.