Regionala och mellankommunala intressen
I detta kapitel presenteras några utvalda regionala intressen för kommunen, kopplingarna till de regionala kärnorna, samt de olika organisatoriska samarbeten som kommunen har med andra kommuner.
Innehåll på denna sida
Kommunen bedriver omfattande samverkan och har gemensamma intressen med närliggande kommuner samt den regionala utvecklingen. I detta kapitel presenteras några utvalda regionala intressen för kommunen, kopplingarna till de regionala kärnorna, samt de olika organisatoriska samarbeten som kommunen har med andra kommuner. Vidare ges en översikt över mellankommunala frågor och samarbetsområden med grannkommunerna.
Regionala intressen
Skåne siktar på att vara en globalt konkurrenskraftig ekonomi, stärka mångfalden av goda livsmiljöer, ha en god miljö och hållbar resursanvändning samt utveckla framtidens välfärd. Skåne jobbar även för att vara globalt attraktivt och välkomnande. I Skåne finns cirka 250 tätorter och sju av dessa är utpekade som regionala kärnor; Malmö, Lund, Helsingborg, Landskrona, Hässleholm, Kristianstad och Ystad. Tillväxtmotorer och regionala kärnor Malmö, Lund och Helsingborg har en stor betydelse för Skånes utveckling. Städerna har större befolknings- och sysselsättningstillväxt än Skåne i genomsnitt. Detta ger tillväxtkraft till hela regionen.
Både i Det Öppna Skåne 2030 Länk till annan webbplats. och Regionplan för Skåne 2022–2040 Länk till annan webbplats. lyfts regionens flerkärnighet fram. Regionplanen vill att Skåne ska bygga vidare på befintlig ortstruktur med en tydligt sammanhållen bebyggelse inom orterna. I planeringsstrategierna lyfts vikten av att:
- Utveckla flerkärnigheten och stärka samspelet mellan stad och landsbygd
- Stärka tillgängligheten och binda samman Skåne
- Stärka mångfalden av attraktiva och hälsofrämjande livsmiljöer med tillgång till rekreation
- Växa effektivt med en balanserad och hållbar mark- och vattenanvändning
- Planera för en god miljö och en hållbar resursanvändning
- Stärka Skånes relationer med omvärlden
Viktiga regionala intressen för Tomelilla är att skapa starkare kopplingar till de regionala kärnorna Ystad och Kristianstad genom bättre infrastruktur samt samverkan kring näringsliv och kompetensförsörjning. Ett annat viktigt regionalt intresse är Tomelillas bidrag till hälsofrämjande miljöer, de gröna strukturerna och biologiska mångfalden, samt matproduktionen.
Koppling till regionala kärnor Ystad och Kristianstad
För Tomelilla är kopplingen till de regionala kärnorna viktig, eftersom kärnorna tillhandahåller dess invånare med arbetstillfällen, service samt handels- och kulturutbud. Kärnorna skapar också en koppling mellan Tomelilla och andra delar av Skåne, vilket gör det möjligt för andra att ta del av de resurser som Tomelilla erbjuder. Ystad är en stark regional kärna i sydöstra Skåne. Tillsammans med kommunerna i sydöstra Skåne arbetar Tomelilla för att stärka Ystads roll, tillgängligheten mellan varandra samt kopplingarna till tillväxtmotorerna i Skåne. Kristianstad och Hässleholm som gemensam tillväxtmotor har ett strategiskt läge i nordöstra Skåne, där kommunens nordligaste del gränsar. Tillväxtmotorerna har en viktig roll för att driva utvecklingen och generera attraktionskraft till Skåne. De förser regionens invånare med arbetstillfällen och ett kunskapsintensivt näringsliv, högre utbildning, specialistsjukvård och ett brett handels- och kulturutbud.
Organisatorisk samverkan
Tomelillas samverkan med andra kommuner sker på flera sätt och i flera forum, såsom infrastruktur, beredskap, räddningstjänst och miljötillsyn. Nedan redogörs ett flertal av dessa samarbetsorganisationer.
Tomelilla ingår i Sydöstra Skånes Samarbetskommitté (SÖSK) som är ett brett samarbete mellan kommunerna Ystad, Simrishamn, Sjöbo och Tomelilla kring infrastruktur- och tillväxtfrågor. SÖSK syftar till att främja sydöstra Skånes intressen i samarbete med myndigheter och regionen.
Tillsammans med Simrishamn och Sjöbo, har Tomelilla kommun en säkerhets- och beredskapsfunktion som består av en övergripande samordnare och sex övriga medarbetare med olika specialinriktningar. Det finns också en gemensam tjänsteperson i beredskapsorganisation (TIB) där också Ystad deltar.
Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund (SÖRF) har sedan 2013 bestått av Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner. Förbundets uppgift är att hantera medlemskommunernas skyldigheter inom räddningstjänst, för att effektivt använda resurserna inom det gemensamma området. Lagen om skydd mot olyckor (2003:778) ger kommunen ansvar för räddningsinsatser och skydd mot olyckor. SÖRF fungerar som rådgivare åt byggnadsnämnderna i de fyra medlemskommunerna, vilket innebär att de är remissinstans vid detaljplanering och bygglovsärenden.
Tomelilla kommun är en medlem i Skånes luftvårdsförbund, en ideell förening som samarbetar med kommuner, industrier och andra intressenter för att övervaka och förbättra luftmiljön i Skåne. De samlar data, bedömer miljö- och hälsoeffekter, presenterar resultaten, ger råd och föreslår åtgärder angående luftvårdsfrågor. Genom samarbete kan verksamheter som släpper ut föroreningar i luften gemensamt finansiera övervakningsstationer. Förbundet har två huvuduppgifter: att övervaka föroreningar kontinuerligt för att följa förändringar över tid, och att utföra projektbaserade aktiviteter för att öka kunskapen om specifika frågor i länet.
Österlen VA AB är ett gemensamt driftsbolag för VA-verksamheterna i Tomelilla och Simrishamns kommuner. Bolaget tillhandahåller anslutningar och drift av vatten- och avloppsförsörjning för över 13 000 hushåll och verksamheter i sydöstra Skåne. De driver även utvecklingsprojekt över kommungränserna för att effektivisera nuvarande arbete och bidra med konkreta lösningar för att möta framtida utmaningar.
Tomelilla kommun, i samarbete med Simrishamns kommun är ansvarig för hushållsavfallshantering genom sitt gemensamma företag, Österlens Kommunala Renhållnings AB (ÖKRAB). De är också delägare i Sydskånes Avfallsaktiebolag (Sysav) tillsammans med 12 andra kommuner och arbetar för hållbar avfallshantering, i enlighet med EU:s avfallshierarki. ÖKRAB hanterar sophämtning och slamtömning i både Simrishamns och Tomelilla kommuner.
Ystad-Österlenregionens miljöförbund är ett kommunalförbund som är en gemensam miljöförvaltning för Simrishamns, Tomelilla och Ystads kommuner. Förbundets verksamhet består främst av tillsyn inom områdena miljö, hälsoskydd och livsmedel.
Mellankommunala frågor
Tomelilla gränsar till Kristianstad, Hörby, Sjöbo, Ystad och Simrishamns kommuner. Viktiga mellankommunala frågor för Tomelilla kommun är bland annat infrastruktur och kommunikationer, framför allt transport- och pendlingsfrågor. Tillgång till arbetsmarknaden i grannkommunerna samt rekreation och lokalisering av bostäder är också av betydelse. Samverkan och dialog med grannkommunerna är viktig för att uppnå gemensamma ställningstagande inom identifierade områden ovan.
Viljeriktningar för regionala och mellankommunala intressen
- Kommunen ska verka för att främja en god samverkan och strategisk planering med regionen och kommunerna i sin omvärld.