Avloppshantering
Spillvattenbehandlingen sker på sju olika platser i kommunen, med mål att minska dessa till fem. En biogasanläggning finns men behöver återställas och nya lagkrav kommer på sikt gälla för läkemedelsrening på avloppsreningsanläggningarna. Dagvattenfrågor, inklusive ansvarsfördelning och effekter av skyfall, planeras att utredas i en dagvattenplan. Österlen VA AB är kommunens driftsbolag för vatten- och avloppsverksamheterna.
Spillvatten
Behandling av spillvatten sker i dagsläget utspritt och fördelat på sju olika platser och VA-anläggningar inom kommunen. I VA-planen finns det redan beskrivet hur man på sikt ska förlägga nya ledningssträckor, förbereda några av avloppsreningsverken kapacitetsmässigt och därmed minska antalet till fem. Efter att VA-planen antogs har redan en markbädd avvecklats och ersatts med en pumpstation och nya ledningar. Att upprätthålla VA-anläggningarnas funktion, reningsprocesser och lagkrav är en stor del av det dagliga arbetet. Det har historiskt och i nuläget även tillförts stora mängder tillskottsvatten till spillvattennätet vilket medför större driftkostnader med avseende på rening, kemikalier och slamhantering med mera Genom att arbeta med förnyelse och underhåll av ledningsnätet gynnas avloppsreningsverken. Det största avloppsreningsverket inom kommunen har en biogasanläggning. Slam från de mindre avloppsreningsverken körs dit och en gemensam behandling sker. Att upprätthålla funktionen av denna biogasanläggning har under ett antal år varit eftersatt, vilket märkts nu de senaste åren då haveri skett. Ett återställningsarbete är påbörjat. Nya lagkrav gällande läkemedelsrening är på väg att införas och utredningar krävs för att kunna möta denna typ av nya krav för respektive reningsverk.
Dagvatten
Dagvatten är regn- och smältvatten som rinner från ytor såsom hustak, vägar, parkeringsplatser och andra hårdgjorda ytor. Mängden dagvatten som uppkommer beror på nederbördsmängd och möjlighet för vattnet att infiltrera i marken, tas upp av växtlighet eller avdunsta. Ansvaret för dagvattenfrågorna behöver utredas och fastställas i en skriftlig ansvarsfördelning för att kunna hantera dagvattnet på ett effektivt sätt inom kommunen, eftersom ansvaret för dagvatten är fördelat på flera parter och lagrum som måste samverka. I samband med skyfall sommaren 2019 gjordes en del förändringar gällande dagvattenhanteringen inom Tomelilla kommun (i centralorten, Smedstorp och Onslunda). En del fördröjningsmagasin för dagvatten sågs över. För vissa delar av ledningsnätet gällande dagvatten finns det ledningar men inga upprättade verksamhetsområden för dagvatten. Detta får i nuläget tolkas som att principen om LOD (lokalt omhändertagande av dagvatten) gäller vilket vattentjänstlagen öppnar upp möjligheterna för. En revision av verksamhetsområdena för dagvatten regleras i nuläget via VA-planen och översynen är där tidsatt till år 2030. Gällande Onslunda så finns ett dagvattennät men inget upprättat verksamhetsområde för dagvatten, vilket bör utredas vidare. Parallellt med framtagande av översiktsplanen ska en dagvattenplan eller -strategi tas fram för att fördjupa och förtydliga denna typ av frågor.