Klimat och energi

Om klimat och energi

Energi är en viktig fråga för hela samhället. Vår användning och hur vi framställer vår energi har stor betydelse för vårt klimat. Vid förbränning av fossila bränslen såsom olja och kol frigörs dess kemiskt bundna energi och orsakar stora utsläpp av växthusgaser som exempelvis koldioxid. Energin måste därför användas effektivt och vi behöver så snabbt som möjligt göra oss oberoende av fossila bränslen. Samhällsplaneringen bör bidra till effektiv energianvändning och minimerad miljöbelastning. Utfasning av fossila bränslen är en utgångspunkt för en långsiktig samhällsutbyggnad.

EU, Sverige, Region Skåne och Tomelilla kommun har fastställt mål som direkt eller indirekt berör klimat, energiproduktion och energianvändning. EU:s övergripande klimatmål, enligt den klimatlag som antogs i juni 2021, är att senast 2050 vara klimatneutralt och därefter uppnå negativa utsläpp. Sveriges klimatmål är att nå nettonollutsläpp av växthusgaser senast 2045 och därefter uppnå negativa utsläpp. Sveriges energimål ämnar halvera energianvändningen till 2030 jämfört med 2005 (genom att sänka energiintensiteten) samt att göra elproduktionen 100 procent fri från fossila bränslen till år 2040. (Läs mer om EU:s och de nationella klimat- och energimålen i kapitel Riksintresse och andra värden).

Regionala klimat- och energimål

Länsstyrelsen Skåne tillsammans med Region Skåne och kommunförbundet Skåne har inom ramen för Klimatsamverkan Skåne tagit fram en regional klimat- och energistrategi. Strategin beslutades i juni 2018. Strategin ska ge vägledning för det fortsatta klimat- och energiarbetet i länet och innehåller regionala målsättningar och prioriterade områden med åtgärder för resurseffektivisering, energiomställning och minskad klimatpåverkan fram till år 2030.

Klimatmålen för Skåne till år 2030 är:

  • Utsläppen av växthusgaser i Skåne ska vara minst 80 procent lägre än år 1990.
  • Utsläppen av växthusgaser från konsumtion i Skåne ska vara högst 5 ton koldioxidekvivalenter per person och år.
  • Energianvändningen i Skåne ska vara minst 20 procent lägre än år 2005 och utgöras av minst 80 procent förnybar energi.
  • Andelen resor som görs med cykel eller gång ska vara minst 30 procent och andelen resor som görs med kollektivtrafik ska vara minst 28 procent av det totala antalet resor i Skåne.
  • Utsläppen av växthusgaser från transporter i Skåne ska vara minst 70 procent lägre än år 2010.

Region Skåne har tagit fram en Färdplan för Skånes elförsörjning 2030 Länk till annan webbplats.. Länk till annan webbplats. Färdplanens syfte är att förverkliga Effektkommissionens målbild att Skånes självförsörjningsgrad av eleffekt ska öka från dagens 15 % (2023) till minst 50 % 2030 under årets alla timmar. Färdplanen belyser vikten av ett fortsatt fokus på energieffektivisering och att flexibilitetslösningar på användarsidan (styrning, prismodeller, batterier) är viktiga för att hitta en hållbar regional balans mellan produktion, distribution och användning. Den föreslår en sexdubbling av installerad eleffekt i Skåne för att uppnå målet om en självförsörjningsgrad på 50 % under årets mest kritiska timme.

Lokala klimat- och energimål

Tomelilla kommuns Energi-och klimatplan 2020–2025 Länk till annan webbplats. har som övergripande mål för sitt energi- och klimatarbete att bli fossilfria när det gäller uppvärmning, el, och transporter. Sedan december 2023, ersätter Tomelillas kommuns klimatprogram 2024–2045 klimatmålen i Energi- och klimatplan 2020–2025. Kommunen har under flera år arbetat på olika sätt för att uppnå målet och arbetet har delvis finansierats genom olika projektmedel. Satsningarna har gett minskade utsläpp av växthusgaser, minskad energianvändning och ökat den interna kompetensen. Energi-och klimatplanen anger fem fokusområden för energi-och klimatarbetet, bland annat ökad energieffektivitet och energiproduktion: Genom minskad energiåtgång, ökad andel förnybar energi, och med klimatsmart planering där effektiva och fossilfria fastigheter är i fokus.

Klimatprogrammet har som övergripande mål att nå nettonollutsläpp av växthusgaser 2045 i enlighet med Parisavtalet. Som ett led i arbetet togs en koldioxidbudget fram 2022. En koldioxidbudget visar den mängd koldioxid som exempelvis en kommun eller region ska hushålla med för att uppfylla Parisavtalet.

För att leda vägen mot nettonollutsläpp har programmet sju etappmål till 2030 som fungerar som kontrollstationer.

Sju etappmål till 2030:

  1. Utsläppen av växthusgaser i Tomelilla kommun ska minska med minst 63 procent till 2030 jämfört med 2022 års utsläpp. Målvärdet utgör faktiska territoriella utsläppsminskningar av växthusgaser.
  2. Tomelilla kommunorganisation har nettonollutsläpp 2030. Tomelilla kommunorganisation ska vara en förebild och föregångare i omställningen till ett klimatneutralt samhälle. För att uppnå minst nettonollutsläpp av växthusgaser ska kommunorganisationen minimera utsläppen från direkta och indirekta utsläppskällor. De kvarvarande utsläppen ska kompenseras med lokal kolinlagring för att nå nettonollutsläpp.
  3. 2030 är hushållens konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser i Tomelilla kommun högst fyra ton koldioxidekvivalenter per person och år. I konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp ingår den direkta och indirekta klimatpåverkan som konsumtionen av varor och tjänster orsakar
  4. Tomelilla försörjs av 80 procent fossilfri eller återvunnen energi 2030. Energitillförseln för el, värme, drivmedel och industriprocesser i den geografiska kommunen ska komma från fossilfria energikällor eller från system som nyttjar återvunnen energi som annars gått till spillo.
  5. Utsläppen av växthusgaser från transporter i Tomelilla ska vara minst 70 procent lägre år 2030 än år 2010. Tillsammans med berörda aktörer ska kommunens planering och investeringar samtidigt bidra till åtgärder som främjar fossilfria drivmedel och bildelning.
  6. Den fysiska miljön och centrala samhällsfunktioner i Tomelilla ska utformas så att sårbarheten för risker kopplade till pågående klimatförändringar minskar mellan 2024 och 2030. Översvämningar, värmeböljor, vattenbrist och torka är exempel på effekter av klimatförändringar som kan påverka Tomelillabors liv och hälsa negativt.
  7. Naturliga kolsänkor ska öka i Tomelilla kommun mellan 2024 och 2030. Kommunorganisationen ska främja insatser som skapar naturliga kolsänkor genom en hållbar förvaltning av skyddade områden samt insatser som ökar den totala kolinlagringen såväl i den geografiska kommunens markanvändning som mark i kommunal ägo med hjälp av metoder som också gynnar biologisk mångfald.

Under tiden som Översiktsplan 2040 tas fram ska en ny energiplan arbetas fram utifrån de ambitiösa målen i klimatprogrammet och med hänsyn till Region Skånes regionala mål för energi och klimat.