Vattenförsörjning

Om vattenförsörjning

Det är ett kommunalt ansvar att se till att kommuninvånarna får dricksvatten både i normala lägen och i krissituationer. Alla i kommunen är ju inte anslutna till det kommunala vattenledningsnätet utan vissa har egna brunnar. Sverige har flera nationella miljömål relaterade till dricksvatten, inklusive hållbarhet och kvalitet av vattenkällor, bevarande av biologisk mångfald, minimering av negativa effekter på vattenmiljön från byggprojekt, och säkerställande av rent dricksvatten. Tomelilla kommun förlitar sig på grundvatten från flera platser, med vissa områden som visar goda vattenkvaliteter och andra med specifika reningsbehov. Det finns också utmaningar, som kapacitetsbegränsningar vid vattenverket och okända tillståndet för den största råvattenledningen. Österlen VA AB är kommunens driftsbolag för vatten- och avloppsverksamheterna.

Tillgång till dricksvatten

Tomelillas dricksvatten kommer från grundvatten som pumpas upp från kommunens brunnar, där råvatten hämtas innan det skickas till vattenverken. Det finns inga stora ytvattentillgångar i kommunen vilket gör grundvattentillgångarna särskilt viktiga för kommunens vattenförsörjning och tillgodoser vattenbehoven för hushåll, industrier och jordbruk. De stora grundvattentillgångarna i Tomelilla kommun ligger i kommunens västra del vid Fyledalen längs Fyleån och vid Tryde-Tryde Eke, i kommunens östra del vid Lunnarp/Smedstorp samt uppe i norr vid Brösarp. På dessa platser har kommunen idag vattentäkter och försörjer anslutna hushåll och verksamheter med rent dricksvatten.

Utöver detta har kommunen mindre vattentäkter i obetydande magasin i Fågeltofta och Eljaröd som i dagsläget varit tillräckliga kopplat till behovet. Stora delar av tillrinningsområdena för Fyledalen och Brösarp ligger inom naturreservat som tillsammans med vattenskyddsområde skapar ett bra skydd mot föroreningar. Råvattenkvaliteten är över lag god på dessa platser, i Brösarp behövs ingen rening av vattnet, men i Tomelilla avhärdas vattnet från naturligt förekommande mineraler som kan orsaka utfällningar eller missfärgningar på hushållsarmaturer.

I Smedstorp sammanfaller delar av vattentäktsområdet med ett mindre naturreservat och ett friluftsområde, vilket i sig kan ge ett litet skydd, dock finns det idag stor påverkan från jord- och skogsbruk med förhöjda nitrathalter i området vilket skapar ett särskilt reningsbehov på vattenverket. Även i Fågeltofta finns en mindre vattentäkt som är påverkat av nitrat från omgivande jordbrukslandskap.

I Eljaröd är vattenkvaliteten god och ingen mänsklig påverkan kan ses idag, dock finns det naturligt förekommande radionuklider i berggrunden som påverkar vattnet vilket lett till att ny reningsutrustning installeras på verket för att ta bort dessa. 2024 gjordes en screening på bekämpningsmedelsrester som inte tidigare undersökts, det visade sig då att råvattnet i Fyledalen och Smedstorp innehöll halter över gränsvärdet. Ämnet som upptäcktes kan härledas till bland annat sockerbetsodlingar. Dock behöver fler undersökningar göras för att verifiera resultaten.

Det kan konstateras att det är positivt när vattentäkter och vattenskyddsområden sammanfaller med naturreservat då den totala risken för negativ påverkan och föroreningar minskar. Ett sätt att planera framöver kan vara att se symbiosen med olika skydd och ekosystemtjänster för att kunna avsätta tillräckligt mycket mark för andra ändamål än exploatering.

Vattenbehov

Idag används ungefär hälften av vad vattendomarna medger och hittills har vattentillgången varit god. Kommunen har kunnat vara utan bevattningsförbud länge och har även kunnat sälja vatten till Simrishamn. Dock finns det begränsningar i vattenverkets kapacitet, framför allt gällande Tomelillas vattenverk. För att kunna ta vara på det vatten som kommunen har att tillgå så behöver anläggningarna underhållas och i vissa fall byggas ut. Det finns idag ingen information om skicket på kommunens största råvattenledning, som är cirka 5 km lång, då flödesmätning inte sker förrän intagspunkten till verket. Det kan innebära att det tas ut större vattenmängder än vad som tillåts i värsta fall, även om behovet är mindre än tillåten mängd. Eftersom råvattenledningen är av äldre slag och i ömtåligt material behöver kommunen, utöver att bygga ut Tomelilla vattenverk, renovera eller byta ut råvattenledningen för att säkra tillförseln.

En stor del av producerat dricksvatten i Tomelilla går till att försörja näringsidkare, vilket i sig är en bra inkomstkälla till VA-kollektivet. Dock kan det innebära stora konsekvenser om en större vattenförbrukare väljer att lägga ner eller flytta om vattenförsörjningssystemet baseras på denna vattenförbrukning. Ett överdimensionerat vattensystem kan innebära stillastående vatten som kan påverkan kvaliteten negativt, och en stor minskning av inkomst till kollektivet om särskilda VA-avtal inte har upprättats. Det finns inget kommunalt ansvar att förse verksamheter, såsom industri och jordbruk, med dricksvattenmängder som överstiger behoven för normal hushållsanvändning även om verksamheten ligger inom verksamhetsområde för dricksvatten.

Påverkansrisker vid exploatering

Det finns flera risker för negativ påverkan på grundvattentillgången vid exploatering. Exploatering ger upphov till förändrad markanvändning och ökad risk för olyckor. Fler verksamheter i ett område innebär större risk för trafikolyckor, läckage eller brandrisk. Beroende på vilken verksamhet som etableras kan det tillkomma produkter och ämnen som kan komma att förorena grundvattnet vid exempelvis olyckor eller dagvattenavrinning. Mer information om vilka föroreningar som exploatering kan medföra till finns i Boverkets rapport 2018:35.

Minskad grundvattenbildning

Byggnationer och hårdgjorda ytor minskar möjligheten för regnvatten att infiltrera ned till grundvattnet. I stället avleds regnvatten via dagvattensystem som kan dra med sig föroreningar för vägar och uppställningsytor och återgår vanligtvis inte till grundvattnet utan till närmaste naturliga utströmningsområde som sjöar, hav och vattendrag.

Vattenförsörjning vid kris

Tomelilla kommun tog 2023 fram en nödvattenplan för att klargöra ansvarsfördelningen gällande vattenförsörjningen vid en kris i det fall dricksvatten inte längre kan levereras i ordinarie ledningsnät. Nödvattenförsörjning innebär att dricksvatten levereras i lösa tankar och behållare. Invånarna uppmanas då att hämta vatten från särskilda platser där dessa behållare är placerade. I en nödvattensituation finns även en prioriteringsordning där liv och hälsa står högst upp samt att vattenmängden per person endast handlar om minsta möjliga för överlevnadsbehov.