Utveckla robusta infrastrukturer och kommunikationer i hela kommunen

Enkelt att resa hållbart

För att säkra en hållbar utveckling och ett fossilfritt samhälle krävs en kollektivtrafik som kan möta en ökande efterfrågan som innebär högre krav på punktlighet, tillgänglighet till hållplatser, avgångsfrekvens och tjänster som pendlarparkering samt gång- och cykelvägar. För att tillgodose resenärernas behov, behöver järnvägens underhåll förbättras och bussresenärers hållplatser behöver vara tillgängliga både i placering och utformning, samt möjliggöra för kombinerad mobilitet. Ett pålitligt kollektivtrafiksystem ökar möjligheten att bo i kommunen och arbeta på en annan ort och vice versa. Kommunen ska i samråd med berörda myndigheter och grannkommuner arbeta för att erbjuda tillgänglig och frekvent kollektivtrafik, stärka kollektivtrafiknoderna med pendlarparkering och säkra gång- och cykelvägar. Detta sker bland annat genom samarbetet i SÖSK, men också genom innovationsprojekt inom mobilitet.

En välfungerande infrastruktur av hög kvalitet, som möjliggör korta restider, är avgörande för den fortsatta utvecklingen av sydöstra Skåne och för Skåne och Sverige i stort. För att människor ska kunna bo, arbeta och besöka sydöstra Skåne behövs investeringar i vägar, järnvägar, kollektivtrafik och cykelvägar, samtidigt som klimat- och miljöaspekter måste beaktas.

Ett flerkärnigt Tomelilla

I regionplanen är flerkärnigheten en viktig strategi för att skapa tillgänglig service och möjlighet att bo i alla delar av regionen. Tomelilla antar samma strategi för att möjliggöra för fler att leva ett gott liv på landsbygden med närhet till service. Därför pekas ett flertal strategiska kollektivtrafik- och servicenoder ut i kommunen. I regionplanen identifieras Lunnarp och Smedstorp som kollektivtrafiknoder, Tomelilla tätort som centralort med servicenod och kollektivtrafiknod och Brösarp som servicenod, kollektivtrafiknod samt nod för vandring och cykling. Regionplanens kriterier för kollektivtrafiknod och servicenod skiljer sig lite från kommunens, särskilt vad gäller servicenod. Kommunens begrepp för servicenod innefattar främst dagligvaruhandel och/eller annan service. Tjänster och service förändras i snabb takt (t. ex. obemannad livsmedelsbutik) och kan få andra utformningar i framtiden, vilket kommunen vill medverka till att undersöka och utveckla. Kommunen pekar ut fem kollektivtrafik- och servicenoder som ligger längs viktiga kollektivtrafikstråk (Lunnarp, Smedstorp, Skåne Tranås, Brösarp och Tomelilla tätort). Dessa ska förse sitt omland med tillgänglig infrastruktur av hög kvalitet som möjliggör korta restider och effektiv transport, samt service.

Energiförsörjning

För att uppnå ett fossilfritt samhälle och möta det växande energibehovet, behöver vi öka användningen av förnybara energikällor som solenergi, vindkraft och biogas. Detta kräver energieffektivisering och smartare styrning för att minska regionens sårbarhet inför höga elpriser och effektbrist. En ökning av förnybar energi innebär också utveckling av nya lagringslösningar. Kommunen ska kontinuerligt undersöka lösningar för både kommunorganisationen, invånare och företag.

Enligt Region Skåne är det viktigt att höja graden av självförsörjning. Detta kan både öka regionens attraktivitet för nyetableringar och skapa långsiktig energisäkerhet för invånarna. Tomelilla kommun vill bli självförsörjande på energi och undersöka möjligheter för etablering av hållbara energikällor. Samtidigt ser kommunen att energifrågorna måste utvecklas i samarbete med grannkommuner, regionen, samt berörda myndigheter och aktörer.

Beredskap för förändring

Sveriges medlemskap i Nato och ett försämrat säkerhetspolitiskt läge kräver en intensiv uppbyggnad av totalförsvaret. Samtidigt skapar klimatförändringar en av de största utmaningarna för kommunens framtida beredskap. Detta innebär att kommunen behöver arbeta med beredskap utifrån flera aspekter i samhällsplaneringen. Eventuell ny bebyggelse eller ändrad mark- och vattenanvändning måste bedömas utifrån totalförsvarets behov samt utifrån förväntade klimatförändringar. Transportinfrastrukturen behöver vara robust och kunna hantera störningar med beaktande av både civila och militära behov. Kommunen behöver även beakta den lokala påverkan av klimatförändringar globalt, såsom ökad export av mat.

Tomelilla kommun arbetar för att stärka sin civila beredskap inför potentiella kriser och säkerställa att samhället är väl förberett. Detta innefattar bland annat planering för befolkningsskydd. Med förväntade förändringar i vädermönster, inklusive ökad frekvens av extrema väderhändelser som kraftiga regnfall och värmeböljor, behöver kommunen vidta åtgärder för att skydda både människor och infrastruktur. Det är viktigt för Tomelilla kommun att förbereda sig både för totalförsvaret och de effekter som följer av klimatförändringarna för att säkerställa ett säkert, motståndskraftigt och inkluderande samhälle.

Social sammanhållning är en viktig del i kommunens beredskap. Genom att fokusera på social sammanhållning som en del av beredskapsarbetet kan kommunen bättre mobilisera sina resurser och invånare vid händelser av kris, vilket skapar ett mer tåligt och anpassningsbart samhälle. Nationell och regional samverkan är också avgörande för att hantera klimatförändringar och andra kriser. Dessa åtgärder gör det möjligt att använda resurser effektivt och solidariskt vid oönskade händelser. Tomelilla kommuns planer och organisation för kriser och krig kommer kontinuerligt att revideras och utvecklas för att anpassas till en föränderlig värld med nya förutsättningar.