Föräldrautbildning och samtal
Vi erbjuder olika utbildningar eller stöd genom samtal för att stärka ditt föräldraskap.
Att vara förälder är genomgripande i livet och förknippat med stor glädje. Men ibland är det också en utmaning med barn som kräver lite extra, syskon som inte kommer överens eller annat som tär på relationerna.
Föräldrautbildningar
Våra olika föräldrautbildningar startar löpande vid tillräckligt många deltagare. De är alla väl beprövade och har funnits länge. Alla är kostnadsfria att delta vid. Förutom ny kunskap, får du tillfälle att möta andra föräldrar för utbyte av tankar, känslor och erfarenheter.
Nyhet: Föräldrastödsprogram Triple P
Är du förälder till barn mellan 2 och 12 år? Behöver du råd och stöd i ditt föräldraskap? Triple P (Positive parenting program) är ett forskningsbaserat femstegs-program som vänder sig till föräldrar som behöver stöd och strategier för att navigera både vardagliga och mer utmanande situationer med sina barn. Syftet är att stärka föräldrars kunskaper, färdigheter och självförtroende och att skapa en positiv relation mellan barn och föräldrar.
Föräldrastödsprogrammet arrangeras tillsammans med Rädda Barnen på Familjecentralen. Under tre träffar fokuserar vi på hur man med olika verktyg kan bygga starka, sunda relationer med sina barn och tryggt hantera, barnens såväl som egna, känslor och beteenden.
ABC
Alla barn i Centrum (ABC) är ett föräldrastödsprogram med gruppträffar som genomförs vid fyra tillfällen under några månaders tid. Varje träff har teman och både övningar och diskussioner som metod. Du får såväl tips och råd som tillgång till aktuell forskning inom området barn-föräldraskap. Träffarna äger rum på Familjecentralen.
FÖS
Föräldraskap i Sverige (FÖS) är en föräldraskapsutbildning för utlandsfödda föräldrar med barn i åldern 0–18 år.
Syftet är att utrikesfödda föräldrar ska få mer information om områden som är viktiga för familjelivet i Sverige och därmed känna sig tryggare i sitt föräldraskap. Föräldraskap i Sverige berör hur det är att vara en familj i ett nytt land, föräldrars rättigheter och skyldigheter, jämställdhet samt hur förskola, skola och vården fungerar.
Utbildningen erbjuds både dagtid och kvällstid på Familjecentralen. Öppna förskolan på Familjecentralen är även öppen vid dessa tillfällen.
Komet
Komet är ett föräldrautbildningsprogram för att förbättra kommunikationen mellan föräldrar och barn. Programmet riktar sig till föräldrar med barn och ungdomar i åldern 3–11 år.
Utbildningen bygger på forskning om hur konflikter kan minskas och relationer kan stärkas mellan barn och föräldrar. Du får praktiska övningar att prova hemma mellan utbildningstillfällena och en chans att utbyta erfarenheter med andra föräldrar och två Komet-gruppledare.
Utbildningen ges kvällstid på Familjecentralen vid elva tillfällen Det finns inga fasta datum utan erbjuds vid behov.
Råd och stöd – vägledande samtal
Råd och stöd handlar om vägledning utifrån barns behov genom samtal. Du som deltar kan vara anonym. Vi för inga journaler över vad som sägs.
Mellan ett till fem kostnadsfria samtalstillfällen erbjuds. Även unga från 15 års ålder kan på eget initiativ få råd- och stödsamtal.
Familjebehandling
Familjebehandling kan vara aktuellt vid konflikter och bråk som påverkar alla i hemmet. Ni får kunskap och verktyg för att kunna skapa en mer fungerande familjetillvaro. Familjebehandlarna är vana vid olika situationer och problematik som kan uppstå när relationerna skaver.
Samarbetssamtal
Samarbetssamtal vänder sig till föräldrar som vid en separation behöver hjälp med att komma överens gällande barnen.
Här finns vi
Vi som arbetar med råd och stöd till barn, unga och föräldrar, finns inom socialtjänstens öppenvård.
Du hittar oss på Balder, Banmästargatan 17 i centrala Tomelilla.
För att komma i kontakt med oss, ring Tomelilla direkt på 0417-180 00 och be om att bli kopplad till öppenvården. Eller mejla kommun@tomelilla.se.