Anders Nils – I dunkel – ljus


Anders Nils är född 1964 i Göteborg. Under åren 1986- 1992 studerade han vid Fotohögskolan samt Valands konsthögskola i Göteborg. Efter en lång och bred fotografgärning har han under senare år specialiserat sig på miljöerna ovan och under vattenytan i sjöar, hav och vattendrag. I gränslandet mellan vatten och land sker magiska ting.

De förföriskt vackra och i det närmaste måleriska skildringarna av undervattensvärldar som presenteras i utställningen är resultatet av en långsam arbetsprocess och många timmars arbete i och kring vatten för Anders Nils. När han väl har hittat en vattenmiljö som verkar intressant måste rätt väderförhållanden infalla. Då dyker han ner i vattnet och simmar sakta runt i timmar för att invänta rätt ljus och rörelser i vattnet. Först då kan en bild bli till. En bild som med stor känslighet skildrar ett ögonblick i en värld så nära, men ändå så avlägsen, annorlunda och otillgänglig.

Det som fascinerar Anders Nils med vattenlandskapen är samspelet mellan ljusets variation och vattnets rörelser och hur denna samverkan ger upphov till en oändlig variation av färger och nyanser i ett skiftande landskap. Anders Nils har bl.a. haft separatutställning på Sandgrund Lerin Konsthall och medverkat i samlingsutställningar i Lunds konsthall, Arvika konsthall samt Photo Baho i Barcelona. Han finns även representerad i flertalet samlingar och inom offentlig konst.

På nedre plan visas även en installation av Birgitta Godlund. Birgitta Godlund arbetar gärna och ofta med naturmaterial och levande vatten i sitt konstnärskap. Installationen Välsignat tillstånd (Sublime Conception) talar lågmält till alla våra sinnen, inte minst hörseln, och utgör en konceptuell kommentar till Anders Nils motivvärld.