Astrid Sylwan – Sommarregn och Drömmar


Vernissage lördag 15 juni kl. 12-16. Utställningen invigs med ett konstnärssamtal kl. 13.00

Astrid Sylwan är född 1970 i Antwerpen, Belgien. Hon bor och verkar i Stockholm. Sedan examen 2005, i Fri konst vid Konstfack i Stockholm, har hon etablerat sig som en av Sveriges mest framstående målare.

Med spatlar, palettknivar och gummiskrapor samt mjuka men intensiva färger skapar Astrid Sylwan färgstarka och vibrerande målningar som utstrålar energi. Sylwans målningar kan ses som virvlande musikaliska kompositioner som på en och samma gång kommunicerar med såväl den modernistiska abstrakta måleritraditionen som med klassiskt atmosfärmåleri.

I utställningen Sommarregn och drömmar visas målningar som skapats under åren 2017–2019. Utställningens titel bygger på en serie bestående av tre målningar målade under vintern 2018; En besvärjelse mot mörkret, ett minne och en längtan. Ett återbesök på en plats där man aldrig varit, sökandes det igenkännbara. Målningarna skimrar av ljus och dryper av regn, där färgens egenskaper representerar regnets. Blött och rinnande, lager av färg som flätar sig samman och rycker sig loss. Utblickar i ett fjärran landskap och en betraktelse av det allra närmaste. På nedre plan visas en svit på tretton målningar på papper med titeln Central Park II från 2017. År 2008 besökte Astrid Sylwan New York och Central Park där hon gick ut i parken och målade för att förstå staden. Hon återvände till staden knappt tio år senare och resultatet av detta besök visas i utställningen.

Astrid Sylwan finns representerad i flertalet samlingar och har erhållit flera utmärkelser och stipendium. Hon har även tilldelats offentliga utsmyckningsuppdrag. Bland annat har hon skapat keramiska verk för Resecentrum i Umeå samt för stationen Stockholm City på Citybanan.