Elna Jolom – Detaljrikedom: frön


Elna Jolom glas-skulptur

För harmonin är helheten viktig. Det är den som skapar rummet, upplevelsen och känslan. Men utan varje ingående detalj och djupdykning i materialets begränsningar finns inget att skapa helheten av. Det finns möjligheter i idéns behov och krav. I mina visioner och mål. Men att jobba som konstnär är också i stort att jobba med många tillkortakommanden. Ekonomiska barriärer att kreativt vandra förbi. Hål i ens sinne som ska bortses ifrån. Rädslor som vägrar ge vika och som inte släpper sinnet fritt i en skapande process som annars kan ge oändliga möjligheter. Just den kamp som livet är och den frihet som lugnet i ett stilla möte med möjligheten kan ge är det min utställning handlar om. Den handlar om möten med det verkliga och med det som jag har tänkt och drömt men ännu ej upplevt, den handlar om livets svåra men också om detaljerna i alla tider tagen ur vår historia. Det är helt klart detaljerna som gör rikedomen.

Utställningen är skapad ur idéer från havet och blomsterängen mixade med fantasi och effektsökande. Förebilderna är avskalade och det jag försöker göra är att ge er ett rum mellan vatten och luft skapad i elden och med ur jorden tvättade stenar. Mitt arbete i glas lever i de fyra elementen luft, vatten, jord och eld. I hettan från ugnarna formar jag sanden som smälts till flytande glasmassa. När glaset stelnar tar det former som reflekterar som vatten ger luft under våra vingar. Glaset som material kan ge så mycket effekter bara genom att jag använder dess egenskaper. Och mycket av mitt arbete handlar om just det att använda människans och materialets egenskaper för att nå full kraft och samhörighet så att strävan helt enkelt blir hel.

Jag vill förmedla lusten, paradiset när alla sinne har balans. Jag vill förmedla det som för mig ger rikedom. Färger. Former. Nyfikenheten och det som känns igen. Jag vill ge de vackra och det sinnliga det som går att upptäcka igen och igen utan att den som betraktar sett allt eller sett helheten. Jag vill överraska men ändå vara där på jorden utan märkvärdiga fraser och svårtillgängliga dilemman. Jag vill visa det levande och interagerande glaset i en naturlig och ofta självklar form men på ett sätt som skapar nyfikenhet och glädje.

www.elnajolom.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

www.oskg.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.