Håkan Blomkvist – Retrospektiv


Finissage med musikarrangemang söndag 5 maj klockan 13.00. Varmt välkomna!

Håkan Blomkvist föds i Stockholm 1942. Under åren 1963-68 studerade han måleri på Kungliga konsthögskolan. Hans genombrott sker på Galleri Blanche 1981. Vid denna tid målade Blomkvist mestadels landskap. Men under en formativ period då han spenderade somrarna på Gotland, förändrades hans måleri i grunden.

I Fardume, norr om Slite på Gotland, har Blomkvist sitt sommarställe. Den första sommar han spenderar här var den mycket varma sommaren 1975. Med utsikt över Fardumeträsk där häger och tranor bor, i de varma sommarnätterna, ägnade sig Blomkvist åt ett intensivt skapande. I detta paradis, i den sagolikt vackra naturen, omgiven den typiska gotländska arkitekturen tillät han mörkret att träda fram. Dessa somrar av intensivt målande och skrivande skulle bli upptakten till hans mörkare måleri. Det började med avmålningar av fårkranium och övergick i mer abstrakta målningar i svart och sepiafärgad tusch. Arvet från Francisco de Goya är påtagligt.

År 1994 flyttar han med familjen till Löderup i Skåne och har varit verksam i Ystad kommun sedan dess. Håkan Blomkvist har, vid sidan av sin konstnärliga verksamhet, bedrivit förlag sedan han etablerade sig i Skåne. För Håkan Blomkvist tränger ofta det skrivna ordet in i hans visuella språk. Texterna finns i ofta bakgrunden i hans målningar, som tysta referenser, för den som är uppmärksam.

Håkan Blomkvist är bland annat representerad vid följande institutioner: Götebrogs konstmuseum, Skövde konstmuseum, Moderna museet samt Ystad konstmuseum.