Hany Musallam & Torbjörn Larsson


Foto
Foto

Fotografi i fokus

"Förhållandet mellan en man och en plats är ett öppet förhållande. Det stannar kvar i hans medvetande. Det avslutas inte även om han lämnar platsen. Känsloavtrycken som platsen lämnar i människans själ är oändliga. Känslorna är inneboende i jaget. De kan snabbt komma upp till ytan med överväldigande intensitet, som om de hade högsta beredskap och närvaro. Och även om dessa känslor inte skapas ur sådan intensitet är det på det viset de alltid förmedlas.

När du dödar platsen och det blir svårt att med olika uttrycksätt beskriva detta brott mot det vackra, när bilden förvirrar medvetandet, hur ser du då platsen?"

/Hany Musallam

"En morgon läste jag en artikel i en av de större svenska dagstidningarna, om antalet invandrare och flyktingar som hittills kommit till Sverige. En stereotypisk bild på en flykting bakom ett stängsel förstärker artikeln.

Vem är flyktingen och vart kommer den ifrån? När är bilden tagen? Inga ledtrådar.

Debatten om integration och flyktingpolitik är märklig. Ingen verkar vilja veta något om personerna bakom statistiken. Allt handlar om att påvisa att det kostar för mycket pengar, att de inte integreras etc. De mer liberala krafterna i Sverige idag hävdar humanitet och solidaritet. Väldigt få verkar vara intresserade av flyktingen. Man är mer intresserad av att föra fram sina åsikter. Politiskt korrekta eller inte.

För mig personligen, blev det uppenbart att när en person blir flykting, blir den även historielös. En stereotyp i en tidning. Ingen känner dig.

Det här är en berättelse om Yousif & Ghadah."

/Torbjörn Larsson

www.torbien.com

www.torbien.tumblr.com