Jonas Larsen – Back to Nothing


Jonas Larsen, född 1963 i Malmö, utbildade sig under 1990-talet inom konst och design vid Danmarks Designskole i Köpenhamn samt vid Sandberg Instituut i Amsterdam. Sedan ungefär tjugo år tillbaka bor och verkar han på Österlen och är medlem i ÖSKG.

Under årens lopp har Jonas Larsen verkat som designer, glasblåsare och konstnär. I utställningen Back to Nothing visas nyproducerade verk i form av teckning, skulptur och installation. I utställningen visas bland annat en serie figurativa teckningar där Jonas Larsen har utgått från ikoniska massmediala bilder som speglar händelser i vår samtid. Han vill, med estetikens hjälp, få oss att se det som inte alltid syns, men som vi borde se. Teckningarna liknar vid en första anblick telefonteckningar skapade på papper under långa telefonsamtal, men snart framträder andra bilder ur linjerna, bilder vi känner igen från det konstanta nyhetsflödet. Det handlar om bilden av en torterad fånge i det ökända Abu Ghraib fängelset i Irak. Han står på en pall, med armarna utsträckta och en huva neddragen över huvudet. Men det handlar också om bilden av en barnsoldat i Kongo, kravallsoldater i Ukraina samt en grupp människor ur Rohingyafolket som hålls i ett läger i Burma.

Dessa verk ställer oss frågan; Kan det obehagliga och det estetiska samverka? Samt, kan det estetiska hjälpa oss att se det obekväma?