Konrad/Haugen – I STILL LIVE IN WATER, Amniotic Fluid


Felicia Konrad, född 1964 i Malmö, är performanceartist, röstkonstnär, sångerska och låtskrivare. Hon har studerat Method acting och regi på Lee Strasberg Theatre & Film Institute, New York, samt musikvetenskap vid Göteborgs Universitet. Johan Haugen, född 1968 i Olofström är bildkonstnär, utbildad vid Domen Konstskola i Göteborg. Båda är verksamma i Malmö.

Det pågående konstprojektet I Still Live In Water samarbetar genomgående i sina verk med andra konstnärer och skapar interaktiva performance verk. Amniotic Fluid tar med betraktaren på en audiovisuell resa och består av ett ljudverk som skapats i samarbete med David Carlsson(musik/ljudverk), Mats Persson (ljuddesign) och Tina Quartey (gong/slagverk), och ett fotografi. Konstprojektet utforskar människans kommunikation och identifikation med vatten. Konstnärerna har tagit fasta på det faktum att vi till 70% består av vatten samt att många är omedvetna om det vattenfotavtryck vi dagligen lämnar. Vi består av vatten och behöver uppmärksamma vårt sätt att hantera färskvatten, isar, hav, sjöar, älvar, bäckar, vattendrag och vattenfall. Ett vattenfotavtryck är den totala mängden vatten en person, en stat eller ett företag använder. Där ingår både det vatten som kommer från kranen, men också det så kallade virtuella vattnet, som går åt till att till exempel odla bomullen för kläderna man har på kroppen.

Konstprojektet består, förutom av utställningen Aminotic Fluid, även av ljudverk och av platsspecifika performanceverk som genomförts på olika ställen och i olika sammanhang. Bland annat gjordes 2015 en performance på Ribersborgs strand i Malmö som innebar att 5890 liter vatten bars från en punkt till en annan. 5890 liter motsvarar den genomsnittlige svenskens dagliga vattenfotavtryck enligt Världsnaturfonden.