Lars Tunbjörk – Paris Fashion Week


Utställningen visas i samarbete med Lars Tunbjörks Stiftelse, med stöd av Svenska Postkodstiftelsen

Lars Tunbjörk fick helt fria händer när han skulle fotografera Paris Fashion Week för tidningen Libération som bad honom att skildra den luxuösa modeveckan på sitt eget sätt. Uppdraget resulterade i ett uppmärksammat bildreportage som belönades med ett förstapris i World Press Photo 2005. Istället för att trängas med de andra fotograferna runt catwalken valde Lars att fotografera det som händer bakom kulisserna, i omklädningsrummen och på efterfesterna. Lars som inte tidigare hade någon erfarenhet av modebranschen beskrev visningarna som en Formel 1-tävling. Runt varje modell stod tre, fyra personer som sminkade och skötte klädbyten. Alla väldigt fokuserade. Lars ville fånga nervositeten och koncentrationen hos modeller, sminköser, påklädare och designers som arbetade under den påkostade och prestigefyllda modeveckan. Men mitt i all flärd såg han också en tomhet som uttrycks i de magra och docklika modellerna samt de glamourösa miljöerna när festen är över och catwalkens spotlights släckts.

Lars Tunbjörk började sin fotografiska bana redan som tonåring vid Borås Tidning. 1982 utsågs han till Årets fotograf av Pressfotografernas klubb. Med boken Landet utom sig (1993), en samhällskritisk och humoristisk skildring av ett folkhem i upplösning, fick han sitt internationella genombrott med många internationella uppdrag och utställningar. Lars Tunbjörk kom att bli känd för sitt absurda och humoristiska sätt att se på tillvaron. Han fotograferade det allra mest vardagliga, i färg och med blixt. ”Tunbjörkare” är i dag ett begrepp som använts när man vill beskriva en absurd vardagsmiljö.

När Lars Tunbjörk hastigt och i förtid gick bort år 2015 stod familjen med ett stort fotografiskt kulturarv. Lars Tunbjörk lämnade efter sig ca 500 000 negativ, 10 000 bilder, pressklipp och annat material. Lars Tunbjörks livskamrat Maud Nycander samlade vänner, kollegor, samarbetspartners etc. och bildade Lars Tunbjörks Stiftelse för att bevara och tillgängliggöra det unika bildmaterialet. Resultatet av Stiftelsens pågående arbete kommer man att kunna ta del av i ett Lars Tunbjörkrum på Borås Konstmuseum.

Postkodstiftelsen logotyp