Susanna Arwin – Tantfullness


Susanna är målare och skulptör, och bor i Växjö.

1995 föddes konstprojektet "DEN SVENSKA TANTEN" av konstnären Susanna Arwin från Växjö. Projektet har sedan dess i stort sett levt ett självständigt liv och inspirerat många till olika uttryck.

Genom åren har mycket sagts och gjorts om Susannas tema "Den Svenska Tanten". Böcker har skrivits, utställningar gjorts, tantmuseum, pjäser, TV-program, radioprogram, tidningsartiklar i massor och en doktorsavhandling har skrivits.

Tomelilla konsthall kommer att visa Susanna Arwins senaste verk, en tantarmé kommer att inta konsthallen.

När Susanna har tagit del av reaktionerna av hennes konstprojekt slås hon av att man intresserar sig till stora delar om tantens attribut, hur hon ser ut, hur hon klär sig, vad hon gör, m.m

Hon har också fått frågan: När blir man "Tant"?

För Susanna är begreppet "Tant" av en helt annan innebörd:

Att vara "Tant", har för mig inget att göra med de yttre attributen.

Det är ett tillstånd där de inre kvaliteterna såsom - trygghet, fundamental enkelhet, rättframhet, civilkurage, fötterna på jorden, och en okonstlad "vanlighet" som är grunden.

Man kan säga att ; när man är tant är man så vanlig att man blir ovanlig...

Vad står då Den Svenska Tanten för?

Susanna Arwin menar att "Tanten" har en fundamental enkelhet och trygghet som vi alla så väl behöver, speciellt idag när könsroller är på väg att lösas upp. Hennes förhoppning är att kvinnor ska kunna behålla och integrera den trygghet som tanten står för i det nya samhället.

En utveckling av den gamla kvinnorollen.

Originalbilden är ett foto i storlek 4x1,80m. Bilden visades första gången i Maria Magdalena kyrka på Södermalm i Stockholm 1995 under Lucia-helgen. Utställningen var en av de första i ledet att visa installationskonst i kyrkorummet på uppdrag och inbjudan av Svenska kyrkan.

Bilden tillhör ARBETETS MUSEUM i Norrköping och ingår permanent i deras samling dokumentation av kvinnor under 1900-talet. Tomelilla konsthall har fått låna in denna i samband med utställningen.

Idag har "TANTEN" som begrepp ikoniserats och tantens status har avsevärt höjts.

Vernissage lördagen den 31 augusti kl.13, invigningstalare Amelia Adamo

Utställningen sponsras av CEMENTA och ABETONG (HedelbergCEMENT Group)