Ulf Trotzig


F.1925 Föllinge Jämtland och gick under åren 1946 -1951 på Valands Konsthögskola, Göteborg och även under åren 1955-1957 Friedlander, Paris (grafikstudier)

Ulf Trotzig fångar med långa penseldrag och intensiva färger naturen när den är som mest livfull. För att hylla honom och hans konstnärskap uppförde VIDA konstmuseum sin femte konsthall, TROTZIGHALLEN. Den invigdes på Ulf Trotzigs 80-årsdag, den 11 juni 2005! Där visas årligen ca tre utställningar med Trotzigs färgsprakande landskap. Målningarna flyter delvis ihop med naturen utanför då den västra delen helt är i glas.

Ulf Trotzig, som är bosatt i Lund, har alltsedan 1950-talet under sommarhalvåret varit verksam på Öland. Hans konstnärskap omfattar främst måleri och grafik. Han har också gjort ett stort antal offentliga utsmyckningar. I utställningen i Tomelilla konsthall visar vi målningar i huvudsak från Rasjösamlingen på Öland. Tre motiv har dominerat Trotzigs målningar genom hans konstnärskap; fågeln, kvinnan och trädet. I sommarens utställningen är det fokus på fågeln och kvinnan.

Vernissage lördagen den 18 juni kl. 11-16 invigning kl.13 av Thomas Millroth