Artikeln publicerades 22 december 2024

Julkalendern 22 december

Sara Ek Svensson med sina saffransgifflar

Sara Ek Svensson, nämndsekreterare. Jag firar inte jul utan …

– Att julbaka med familjen. Glöggen är varm och den nybakade saffransbullen är upplagd på julfatet. En saffransbulle som är bakad med kärlek och värme, det är en av många jultraditioner inom min familj. En tradition som innehar många fina minnen och fler att bli. Det är uppskattat av oss alla, och inte minst av de sötsugna av oss.

Recept - Saras saffransgifflar ca 25 stycken

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 50 g färsk jäst (för söta degar)
  • 2 påsar saffran (totalt 1 g)
  • 1 ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 15 dl vetemjöl (900 g) tillsätt mer vid behov
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1/2 tsk salt

Utbakning

  • 1 ägg för pensling

Fyllning

  • 250 g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 1/2 dl vaniljsocker
  • 1 msk majsstärkelse

Att toppa med

  • 50 g smält smör
  • strösocker att doppa i

Instruktioner

Förbered degen

  1. Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt saffran och rör om.

Blanda ingredienserna:

  1. Tillsätt strösocker och ägg. Rör ner lite vetemjöl i taget medan bakmaskinen är igång på låg hastighet och tillsätt det rumsvarma smöret (går även bra att knåda för hand)
  2. Tillsätt saltet sist och knåda dagen i cirka 15 minuter, eller tills degen är elastisk och inte kladdar. Degen ska kännas mjuk och smidig.

Fyllningen:

  1. Rör ihop smör, strösocker, vaniljsocker och majsstärkelse i en separat skål tills du får en jämn fyllning.

Utbakning:

  1. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en så avlång rektangel som möjligt.
  2. Fördela fyllningen jämnt över degen. Vik varje deg 3 gånger, och kavla sedan försiktigt ut den igen tills den blir lite plattare.
    (Tänk på att lägga skarven nedåt mot plåten)
  3. Skär snittar efter önskad storlek men gärna fyrkantiga remsor för att ge stabilitet och förhindra att gifflarna faller ihop vid gräddning.
    Gör inte bullarna alldeles för stora, de sväller under jäsning och under gräddning.

Forma och jäsa:

  1. Lägg gifflarna på en plåt med bakplåtspapper. Täck med en bakduk och låt jäsa i 2 timmar.

Gräddning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme)
  2. Pensla gifflarna med ett uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 12–15 minuter, tills de fått en gyllene färg.

Topping

  1. Låt gifflarna svalna på plåten, pensla gifflarna med smält smör och doppa ovansidan i strösocker. Sedan är det bara till att njuta!