Artikeln publicerades 24 december 2024

Julkalendern 24 december

Porträtt på Malin med sitt vörtbröd

Malin Fågelberg, studie- och yrkesvägledare på kastanjeskolan. Jag firar inte jul utan …

– Jag tycker det är jätteroligt att baka och det blir ingen jul utan hembakat vörtbröd. Jag bakar surdegsbröd en gång i veckan och är det jul så bakar jag vörtbröd på surdeg. Ett tips är att skiva brödet och stoppa det i frysen. Då kan man ta fram vid behov och stoppa i brödrosten.

Recept - Malins vörtbröd med surdeg

Ingredienser

Surdeg

  • 25g surdegsgrund
  • 1dl kallt vatten
  • 1dl rågmjöl

Deg

  • 59g smör
  • 33cl julöl (port)
  • 33cl julmust
  • 1dl mörk sirap
  • 2msk honung
  • 1,5 tesked mald ingefära
  • 1tsk mald pomerans
  • 400g rågmjöl
  • 850g vetemjöl
  • 2dl russin
  • 15-20g salt

Garnering

  • 1msk smält smör

Bakning

  1. Blanda surdegsgrund x 2 med rågmjöl och vatten. Täck löst med lock och låt stå i 6-10 timmar.
  2. Lägg russinen i blöt ca 1 timme innan degblandning.
  3. Blanda alla ingredienser i degblandare ca 10-15 minuter. Låt jäsa ca 8-10 timmar. Täck bunken med plastfolie.
  4. Häll ut degen på mjölat bord. Forma till en brödlimpa och lägg i en brödform som är smord och mjölad. Låt jäsa i 1,5-2 timmar. Tack med bakduk.
  5. Starta ugnen på 250c ca 30 minuter före backning. Sänk till 225 °C. Grädda i 15 minuter. Sänk till 190 °C. Grädda tills innertemperaturen är 98 °C. Pensla med smör och låt svalna.

God jul!