Artikeln publicerades 24 december 2024
Julkalendern 24 december
Malin Fågelberg, studie- och yrkesvägledare på kastanjeskolan. Jag firar inte jul utan …
– Jag tycker det är jätteroligt att baka och det blir ingen jul utan hembakat vörtbröd. Jag bakar surdegsbröd en gång i veckan och är det jul så bakar jag vörtbröd på surdeg. Ett tips är att skiva brödet och stoppa det i frysen. Då kan man ta fram vid behov och stoppa i brödrosten.
Recept - Malins vörtbröd med surdeg
Ingredienser
Surdeg
- 25g surdegsgrund
- 1dl kallt vatten
- 1dl rågmjöl
Deg
- 59g smör
- 33cl julöl (port)
- 33cl julmust
- 1dl mörk sirap
- 2msk honung
- 1,5 tesked mald ingefära
- 1tsk mald pomerans
- 400g rågmjöl
- 850g vetemjöl
- 2dl russin
- 15-20g salt
Garnering
- 1msk smält smör
Bakning
- Blanda surdegsgrund x 2 med rågmjöl och vatten. Täck löst med lock och låt stå i 6-10 timmar.
- Lägg russinen i blöt ca 1 timme innan degblandning.
- Blanda alla ingredienser i degblandare ca 10-15 minuter. Låt jäsa ca 8-10 timmar. Täck bunken med plastfolie.
- Häll ut degen på mjölat bord. Forma till en brödlimpa och lägg i en brödform som är smord och mjölad. Låt jäsa i 1,5-2 timmar. Tack med bakduk.
- Starta ugnen på 250c ca 30 minuter före backning. Sänk till 225 °C. Grädda i 15 minuter. Sänk till 190 °C. Grädda tills innertemperaturen är 98 °C. Pensla med smör och låt svalna.
God jul!