Prins Eugen
En konstnär som många förknippar med Österlen är prins Eugen. Nu kan du kliva in i hans konst och resa i tiden; uppleva samma landskap men få nya perspektiv.
Prins Eugen föddes 1865 som son till kung Oscar II och drottning Sophia. Prinsen visade tidigt prov på konstnärliga anlag och fick under uppväxten undervisning i teckning och måleri av olika konstnärer. Mellan 1887–1889 vistades han i Paris och genombrottet, med lyriskt romantiska landskapsmålningar, kom efter att han återvänt till Sverige. I Tyresö, söder om Stockholm, fördjupade och utvecklade hans sitt landskapsmåleri.
Som ung studerade prins Eugen konst i Skåne. Den 13 oktober 1925 kom han till Tomelilla för att besöka det då nybildade Tomelilla konstmuseum. Där träffade han initiativtagaren och järnhandlaren Yngve Andrén, som delade hans intresse att samla konst, varpå prinsen skänkte en målning till konstsamlingen. Det blev inget Österlenmotiv, men likväl Två almar från Tyresö. Prinsen ska ha haft Örups almskog, strax söder om Tomelilla, i tanken.
Sex år senare, 1931, återvände ”målarprinsen”, som han ofta kallades, och tillbringade sin första av många somrar på Österlen. Han sägs ha sagt följande om Sveriges sydligaste landskap:
Jag har gripits av en ny kärlek, och ingenting kan vara farligare än att bli förälskad på gamla dar. Jag har blivit förälskad i Skåne och alldeles speciellt då Österlen.
Det hann bli åtskilliga målningar från hans kära Österlen, särskilt under 1930-talet men även under 1940-talet. Den 17 augusti 1947 avled prins Eugen på Waldemarsudde, 82 år gammal.
I prinsens fotspår – kliv in i konsten och res i tiden
Allt blir mer levande av att upplevas i nuet, så varför inte uppleva några av prins Eugens målningar i verkligheten? Ställ dig i prinsens fotspår, på samma plats där han skapade några av sina målningar för snart ett sekel sedan. Upplev det levande landskapet på samma sätt som han gjorde. Samma vyer, samma vindar och kanske samma känslor.
Av Prins Eugens målningar från vårt närområde har vi lyckats identifiera de exakta platserna för några av dem. Dessa platser representerar de utsiktspunkter där prinsen stod när han fångade det böljande landskapet med sin pensel.
Välkommen ut på Österlen, rikta blicken åt samma håll som prinsen, och upplev hans konst och vår natur! Det blir en resa i tiden.
Backarna mot Brösarp, 1931
När prins Eugen stod på Brösarps södra backar med sitt staffli 1931 var där mindre växtlighet och färre träd. Brösarps by var betydligt mindre och vägen mot Ravlunda var ännu inte asfalterad. Om du ska besöka platsen där prinsen stod och målade, parkera inte bilen längs väg 9. Det är bäst, säkrast och vackrast att promenera ute på backarna antingen från Brösarp eller rastplatsen mitt mellan Brösarp och Ravlunda.
Hitta till platsen för Backarna mot Brösarp Länk till annan webbplats.
Mer om målningen Backarna mot Brösarp Länk till annan webbplats.
Ravlunda backar, 1934
Bara tvåhundra meter från platsen där prins Eugen målade Backarna mot Brösarp, stod han igen tre år senare och skapade Ravlunda backar. Landskapet var kalare och den gamla märgelgropen med sin blottade sand och lera var fortfarande i bruk. Om du ska besöka platsen där prinsen stod och målade, parkera inte bilen längs väg 9. Det är bäst, säkrast och vackrast att promenera ute på backarna antingen från Brösarp eller rastplatsen mitt mellan Brösarp och Ravlunda.
HItta till platsen för Ravlunda backar Länk till annan webbplats.
Gård vid Haväng, 1931
Uppe från höjden på vänstra sidan Sandvägen mot Haväng fick prins Eugen en storslagen vy över den meandrande Verkaån och dess branta sandslänter. Här syns också Strandridaregården där ägaren bara några år tidigare hade hittat himmelrikets nyckel
, bronssmycket av anglosaxisk stil från vikingatiden. I dag står höga tallar och annan växtlighet i vägen för exakt samma vy. Men går du upp på högra sidan Sandvägen kan du fortfarande se Strandridaregården och havet, vilket get vidunderlig vy det också.
Hitta till platsen för Gård mot Haväng Länk till annan webbplats.
Slätten mot Vitaby, gråväder, 1932-33
I dag är området där prins Eugen satt söder om Mölleån helt igenvuxet av stora träd, och till stor del privat mark. För att få en liknande vy över slätten mot Vitaby som prinsen hade får man ställa sig på sydligaste höjden i Vitemölla strandbackar i stället. Härifrån ser du fortfarande den vitkalkade kyrkan vars äldsta delar är från 1100-talet.
Hitta till närmaste möjliga platsen för Slätten mot Vitaby, gråväder Länk till annan webbplats.
Mer om målningen Slätten mot Vitaby, gråväder Länk till annan webbplats.
Strandbacke, Vitemölla, 1931
Enklaste sättet att besöka platsen där prins Eugen stod och målade är att gå in i naturreservatet Vitemölla strandbackar via parkeringen direkt norr om Mölleåns mynning. Sandstigarna du ser i målningen har vuxit igen en aning, men du ser dem fortfarande tydligt runt krönet. Däremot har träden till höger blivit både fler och högre, till den grad att de helt skymmer husen. Det enda spåret av bebyggelse är en flaggstång som sticker upp över trädtopparna.
Hitta till platsen för Strandbacke, Vitemölla Länk till annan webbplats.
Mer om målningen Strandbacke, Vitemölla Länk till annan webbplats.
Fiskehus i Kivik, 1931
På prins Eugens tid fanns inte Tittutvägen mellan Kivik och Vitemölla. Då var där bara en stig. Men båda husen har samma kulör än i dag. Flaggstången är borta och Kapplabacken som viker av upp mot höger hitom det gula huset har fått stenläggning.
Hitta till platsen för Fiskehus i Kivik Länk till annan webbplats.
Mer om målningen Fiskehus i Kivik Länk till annan webbplats.
Hamnen i Kivik, 1931
Vänder du blicken mot havet från Kiviks hamn har inte mycket förändrats. Piren då som nu har samma utformning och ändarna kalkas fortfarande vita för att synas tydligt i sämre sikt. Fiskebåtarna har dock bytts ut mot segelbåtar, fast blått runt relingen är alltjämt populärt.
Hitta till platsen för Hamnen i Kivik Länk till annan webbplats.
Fler Österlenmotiv av prins Eugen
Det finns många målningar med motiv från prins Eugens älskade Österlen. I hans tidigare hem på Waldemarsudde finns nu ett museum med hans konst: Prins Eugens Waldemarsudde. Sök i samlingarna efter fler konstverk. Kanske du kan identifiera fler.