Artikeln publicerades 23 maj 2024

Läskande syrénsaft

Lila syrénblommor mot en blå himmel med några slöjmoln.

Ingredienser
Cirka 30 stycken blomklasar.
Det går bra att använda både vita och lila, men de lila ger fin färg till saften.
2-3 citroner
1 liter kokande vatten
1 kg strösocker

Gör så här:
1. Skölj och skaka blommorna för att få bort skräp och eventuella insekter.
2. Skölj och skiva citronerna.
3. Plocka av blommorna från skaftet och varva med citronskivorna i en större bunke eller kastrull.
4. Koka upp vatten och socker, häll det sedan över blommorna och citronen.
5. Låt svalna.
6. Ställ det sedan svalt i 2-3 dagar, gärna i kylen, men lock på.
7. Sila och häll upp på rengjorda flaskor. Frys gärna in i plastflaskor för längre hållbarhet.