Artikeln publicerades 20 oktober 2023

Välkommen till Bästa Festivalen den 21 oktober - 5 november

Bästa Festivalen är Sveriges största konstfestival för barn och unga. Den 21 oktober - 5 november finns det hundratals möjligheter runt om i Sydsverige att ta del av konst på olika sätt.

Tomelilla konsthall har öppet som vanligt under Bästa Festivalen och du kan se utställningen Leif Broberg — Det var det det. I utställningen får du möta verk av konstnären Leif Broberg (1945–2018), en konstnär som gick mot strömmen. Hans ofta färgstarka verk skapade han med inspiration från sin absoluta närhet, det pågående livet, miljöer han vistades i, människor och djur han hade omkring sig. Leif Broberg hade en förmåga att växla mellan det abstrakta och det föreställande och han hade en fullständig kreativ frihet gällande material och tekniker. I utställningen kan du också lyssna på barns tankar om konst genom att scanna de qr-koder som sitter vid utvalda konstverk med din telefon. Barnen har själva valt ut vilka konstverk de vill prata om.

Skapa ditt eget bärbara konstverk, 28 oktober—5 november

Hur visar vi konst? Kanske på en tygkasse som du bär med dig överallt. Var ser vi konst? Kanske i gatuvimlet, på skolan, i affären. Hur bär vi konsten med oss? Kanske över axeln.

Kom till konsthallen och låt kreativiteten flöda. Med textilpennor och tygkassar har du möjlighet att skapa ett eget konstverk som du kan bära med dig överallt.

  • 28–29 oktober kl. 11–14
  • 31 oktober–3 november kl. 13–16
  • 4–5 november kl. 11–14

Arrangemanget är gratis. Begränsat antal platser, först till kvarn. Ingen föranmälan.

Verklighet eller fantasi – workshop, 1 november kl. 10.30–12 eller 13–14.30

Vi börjar med att titta på Leif Brobergs utställning Det var det det och låter oss inspireras av hans färgstarka ögon­blicksbilder från både verkligheten och fantasin. Med utgångspunkt i visningen får du skapa ett eget konstverk med inspiration från din verklighet eller fantasi. Låt din kreativitet skapa dina ögonblicksbilder och sätta färg på dem.

Arrangemanget är gratis. Begränsat antal platser, först till kvarn. Ingen föranmälan.

Öppen för alla åldrar. Oömma kläder.

Varmt välkommen!