Artikeln publicerades 25 september 2023

VÄVDA RUM – Sveriges största utställning med virtuell offentlig konst

Vernissage lördagen den 20 maj kl. 12.00 i Föreläsningssalen, Kulturhuset i Tomelilla.

Under sommaren arrangerar Tomelilla Konstförening utställningen Vävda rum - Sveriges största utställning med offentlig virtuell konst. Vävda rum har vernissage den 20 maj samtidigt på drygt 130 orter i Sverige, vilket gör den till den geografiskt sett största utställningen som skapats i landet.

Genom att ladda ner appen Vävda rum kan besökaren uppleva och interagera med tio helt nya virtuella konstverk som befinner sig på offentliga platser i kommunen. Du kan till exempel jogga tillsammans med en virtuell kompis, bli jagad av en ren längs gatorna, skapa ett gemensamt ordmoln eller bygga en skulptur tillsamman med andra.

Vävda rum som utställning fokuserar på att skapa kollektiva upplevelser i det offentliga rummet, med ett fokus på vad som förenar och binder oss samman via glädje, experimentlusta och ett återuppväckande av den plats vi bor på. Det är i det offentliga rummet vi har en möjlighet att få syn på varandra, på gatan, på lekplatsen eller i parken möts vi utanför våra egna sociala vänskaps- och familjekonstellationer. Vävda rum har bjudit in konstnärer att utforska AR-teknikens potential att föra samman olika platser, känslor, röster och delad längtan. Konstverken i Vävda rum möjliggör ett deltagande för såväl gamla som unga att fantisera om nya gemensamma horisonter sammanlänkande av glädje och viljan att prova på något nytt på en familjär plats.

Konstnärerna som deltar i Vävda rum är: Space Popular, Lundahl & Seitl, Oscar Häggström, Åsa Cederqvist, Untold Garden, Pastelae, Eric Magassa, James Webb, Adam James, SONG (Choterina Freer, Anna Kinbom och Rut Karin Zettergren i samarbete med Paola Torres Núñez del Prado och Rosalie Yu).

Curator för Vävda rum är Ulrika Flink som är konstnärlig ledare på Konsthall C. Konst- och designstudion Untold Garden har utvecklat appen Vävda rum.

Läs mer om projektet och konstnärerna på:

➔ vavdarum.se Länk till annan webbplats.

Projektet Vävda rum är initierat av Riksförbundet Sveriges Konstföreningar och finansieras av Postkodstiftelsen. Vävda rum är en del av Riksförbundet Sveriges Konstföreningars 50-årsjubileum (1973–2023).