Artikeln publicerades 25 september 2023

Vernissage på Tomelilla konsthall den 17 juni - Peter Picasso

Vernissage lördagen den 17 juni kl. 11–15

Peter Picasso: 17/6–27/8

Vernissage lördagen den 17 juni kl. 11–15
Utställningen invigs kl.12
Varmt välkommen!

Peter Johansson (född 1964) är en av Sveriges mest namnkunniga och provokativa konstnärer. Johansson har gjort sig känd genom att begå lustmord på några av svensk­hetens mest omhuldade nationalklenoder och rikssymboler. Sitt stora genombrott fick han då han styckade dalahästar, vakuumförpackade delarna och lade dem i snabb­köpets kyldisk (How to cook a souvenir, 1990). Han har även utforskat andra svenska ikoner såsom kyrkobyggnaden. Rollspel, iscensättning och en lek med identiteter och kulturella uttryck är centrala grepp i Johanssons konstnärliga utforskande, precis som humor och absurditeter. I hans ofta parodiska verk kan skönjas en slags uppgörelse med, eller möjligen en hämndaktion riktad mot, det svenska arvet. I den idylliska svenskheten lurar ett inre mörker.

Komikerduon Hasse & Tage har haft stor betydelse för Peter Johansson. Med sin ironiska humor, sin folklighet och med sina samhällssatiriska sketcher intar Hasse & Tage en dignitär roll i den svenska 1900-tashistorien. Det är 45 år sedan filmen Picassos äventyr, i regi av Tage Danielsson, hade premiär. Filmen spelades till stor del in i Tomelilla. När konstnären Peter Johansson inbjöds att ställa ut i Tomelilla konsthall år 2023 fick han plötsligt en vision; Det skulle bli en utställning inspirerad av Picassos äventyr!

”Inte så att det går att konkurrera med den fantastiska filmen som jag älskar och har sett så många gånger. Hasse & Tage har varit mina förebilder i både det konstnärliga och humanistiska genom hela mitt skapande liv så min utställning Peter Picasso blir mer av en samtida konsthändelse, fritt efter Picassos äventyr. En hyllning till filmen och alla inblandade.”